ТУРЦИЯ ПАК ЗАПЛАШИ ЕС С МИГРАНТИТЕ. ТОЗИ ПЪТ ЧРЕЗ БЪЛГАРИЯ.

Турция за пореден път заплаши ЕС, че ако през октомври не влезе в сила решението за либерализация на визовия режим за турски граждани, Европа ще е изправена пред голям риск.

Закана към Брюксел отправи турският премиер Бинали Йълдъръм по време на срещата си с българския си колега Бойко Борисов.

От Министерски съвет съобщиха, че двамата са обсъдили мигрантската криза в Европа и нейното отражение върху държавите, поставени на най-голям натиск. В разговорите е засегнато и развитието на двустранните отношения.

Премиерът ни беше в Истанбул по покана на турската страна.

По време на визитата си Бойко Борисов се срещна и с турския президент Реджеп Ердоган.

Турция използва страната ни, за да отправи поредната си заплаха към Европа, че ще я залее с мигранти.

Бинали Йълдъръм все пак увери, че от южната ни съседка ще направят всичко по силите си, за да намалят товара от гърба на нашата страна, като оставят настрана проблемите с Европейския съюз.

Българският премиер пък Бойко Борисов увери колегата си, че въпреки натиска от нелегални мигранти, етническият мир в страната ни е стабилен и представители на различните етнически общности присъстват на различни нива в управлението на България. Правителството ни се отчете със значителни суми за възстановяване на обредни домове и храмове на всички изповедания.

Припомняме, че проучване на Евростат поставя родината ни на първо място в Европа по най-много джамии на глава от населението – 1300, с което се нарежда до арабските страни.

Освен това, по думите на бившия главен мюфтия у нас Недим Генджев, Турция е назначила неговия наследник Мустафа Хаджи.

Двамата премиери Борисов и Йълдъръм, призоваха всички страни да спазват поетите ангажименти, както и за проява на истинска солидарност при решаване на проблемите, съпътстващи мигрантската криза в Европа.

Според Борисов е крайно време да бъде взето общоевропейско решение и да се проявява истинска солидарност не само от най-уязвимите държави-членки, но и със съседите на ЕС.

Той изрази надеждата си реализмът да надделее над национализма и популизма.

Българският премиер подчерта, че в момента Турция препятства нова двумилионна бежанска вълна от Сирия. По думите му в южната ни съседка вече има над 3 млн. мигранти (точната им бройка не е ясна, но с тези числа спекулира турският президент Ердоган) .

Според Борисов в Европа трябвало да се направи ясен анализ докога Турция ще успява да спира мигрантите, ако споразумението с ЕС продължи да не се спазва.

Българската страна се надява заедно, с воля от ЕС и Турция, да бъде намерен изход от този застой и неспазване на споразуменията. По думите на Борисов лошо-хубаво, това споразумение (за мигрантите, бел.ред.) в пъти е намалило натиска към Европа. Той припомни, че е бил на Европейския съвет, когато всички 28 държави са го гласували.

Борисов заговори за война, ако не се намери решение на мигрантската криза, но изрази надежда, че дипломацията ще надделее.

Той отбеляза още, че в Европа е много удобно борбата с мигрантите да се извади като политическа кауза и да се каже, че ще бъдат върнати там, откъдето са дошли, но не си представял как ще започнем да приемаме на летище София десетки хиляди мигранти, които ни връщат от Стария континент.

Борисов не искал да приеме вариант България да е буферът между Турция и Европа.

You may also like...