ТУРЦИЯ ОТНОВО ЗАПЛАШИ ЕС – НЯМА ВИЗИ, НЯМА СДЕЛКА

Турция отново заплаши, че няма да спази сделката си, ако визите за Европа за нейните граждани не отпаднат от първи юни тази година.

Турският премиер Давутоглу заяви, че в следващите 3 години страната му трябва да получи 6 милиарда евро, като първият транш от 187 милиона е направен още на 23 април.

Припомняме, че у нас мнозинството в парламента реши България да даде 11 494 130 лева ( 5 876 945 евро) за мигрантите в Турция.

Според Давутоглу страната му е намалила мигрантския поток към Гърция от 6800 души на ден на 60.

Заместник-комисарят от ЕС Франс Тимерманс посети два лагера в южната ни съседка и заяви, че най-голямото предизвикателство е образоването на сирийците, като даде Турция за „най-добрия пример“ за грижа към бежанците и никой няма право да ги критикува.

Той допълни, че ЕС ще похарчи 1 милиард евро до юли месец за проекти, свързани с подобряването на живота на сирийските мигранти в Турция, цитиран от световните агенции.

Междувременно Ангела Меркел и председателят на съвета на ЕС Доналд Туск също посетиха лагер с бежанци близо до турско-сирийската граница и обсъдиха с премиера Ахмед Давутоглу сделката за спиране притока от хора към Европа.

„Опитваме се да вместим нелегалната миграция в правна рамка“, коментира Туск.

Според немския канцлер 370 000 сирийци трябва спешно да бъдат образовани, а всички деца в лагерите ще бъдат обучени с пари от съюза.

Тя също така подкрепи идеята на Анкара за създаване на „сигурна зона“ в Сирия близо до границата с Турция, като добави, че Германия ще помогне за спирането на огъня, но без да каже конкретно как.

You may also like...