Народният певец Петър Георгиев е награден с „Ряховски меч 2015“

Народният певец и фолклорист Петър Георгиев е новият носител на приза „Ряховски меч”, даван от ВМРО вече за осма поредна година. Това съобщи регионалният сайт РЕГНЮЗ. Статуетката бе връчена на церемония в Младежкия дом в Горна Оряховица. Вечерта бе открита с изпълнение на групата за автентичен фолклор към ПК „Янтра – 96″ от село Писарево, чийто ръководител е Петър Георгиев.

Наградата е учредена от общинската организация на воеводите през 2008 г. и се връчва на горнооряховчани с принос за развитието и популяризирането на града. Целта е не само те да получат признание за труда си, но и да се стимулира развитието на града и региона. Досега носители на наградата са били певицата Нора Караиванова, педагогъг Хопи Гарабетян, бизнесменът Евгени Иванов, вокалният педагог Аделина Колева, хореографът Иван Иванов, ФА „Сиведр войвода”, фирма „Го Грил”.

pepi-pisarevo

Петър Георгиев, който е от Писарево, е роден през 1984 г. Завършва Музикалното училище в Плевен, а после продължава да учи народно пеене във ВТУ в класа на Магда Личева.

Известен е в цяла България и с колекцията си от автентични народни носии. Протежава над 60 окомплектовани носии и отделни части от всички фолклорни области.

Носител е на множество награди и признания от различни фолклорни конкурси и фестивали.

Редовно участва в различни фолклорни предавания, сред които „От българско, по – българско“ и „Българска душа“.

Екипът на www.vestonosec.bg честити наградата на Петър Георгиев и му пожелава още много творчески отличия.

You may also like...