ИСКАТ ПОСКЪПВАНЕ НА БИЛЕТА ЗА ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ В СОФИЯ ОТ 1 ЛВ. НА 1,60 ЛВ.

Общинското дружество Център за градска мобилност, което контролира транспорта в София, предлага увеличение на билета за еднократно пътуване от 1 лев на 1.60 лв.

Поскъпването се отнася за хартиените билети, включително и тези продавани от шофьора на превозното средство, както и за електронните. Картата с 10 талона ще поскъпне от 8 на 12 лева.

Ръководството на дружеството обоснова идеята си с европейската практика да се стимулира пътуването с карти, чиито цени няма да бъдат променяни.

Проучването на Центъра за градска мобилност показва, че 15% от пътуванията са извършват с еднократни превозни документи, което било над средното ниво за Европа, защото обикновено такъв билет се ползвал инцидентно. С абонаментни карти по редовна тарифа са 23% от пътуванията, а 62% се извършват с преференциалните карти – за пенсионери, студенти и други.

Според изчисленията на дружеството месечната карта за наземен транспорт за една линия, която струва 23 лева, прави средно едно пътуване 0.44 лева, за една линия за метрото, която струва 35 лева – средно 0.45 лева на пътуване, както и месечна карта за всички линии, струваща 50 лева – 0.36 лева на пътуване.

От Центъра за градска мобилност обещават най-късно през септември 2017 г. най-накрая да се въведе т.нар. тикет система, но все още се уточнява какъв да бъде новия начин на таксуване – по време, по спирка или друг. Очаква се скоро да бъде обявена обществената поръчка, а самото изграждане ще отнеме 1 година.

Предлага се и въвеждане на нови три вида карти.

Едната е месечна карта за цялата мрежа на метрото плюс една наземна линия на градския транспорт за 43 лева.

Предлага се въвеждането на тридневна карта за всички линии за 10 лева, с която от общинското дружество се надяват да дадат възможност за по-привлекателен тарифен план.

Третия вид е карта за три дни за всички линии и безплатен вход за културни и исторически обекти, както и за намаления в магазини. В момента се водели разговори с Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (БАН), Софийската градска художествена галерия, Националния военноисторически музей, Националния природонаучен музей и парк-музей „Врана“.

Предстои предложението да бъде гласувано от Столичния общински съвет.

You may also like...