Борисов очаква бежански натиск откъм българо-гръцката граница

В днешното си изказване пред Народното събрание премиерът Бойко Борисов заяви, че в момента натискът по българо-турската граница е по-малък.

Той очаква проблемът да дойде от българо-гръцката граница, която е дълга и незащитена.

Думите на Борисов бяха в отговор на депутатски въпрос относно учението „Граница 2016” и готовността на институциите да спрат евентуален бежански наплив.

Участието на премиерът в парламентарният контрол не беше планирано по програма, но Борисов се появи в Народното събрание и отговори на въпроси.

Ученията позволяват да се стиковат армия и МВР, което е продиктувано от взетото решение в Брюксел

Премиерът уточни, че учението не е едно и в момента се провеждат такива в района на Гоце Делчев и на други места.

Според Борисов, заради споразумението между Европейския съюз и Турция, не се очакват изненади от югоизточната ни съседка.

Премиерът коментира, че турските власти са амбицирани към бежанската криза, заради перспективата за премахване на визите за ЕС и ускоряване на преговорите за присъединяване на Турция.

Той разкри, че към момента на българо-турската граница натискът е малък и очаква истинският проблем да дойде от Гърция.

Констатацията ми е, че в една бедна Македония бежанските лагери са чакълирани, бетонирани, с детски площадки са – в много добри условия. Докато в Гърция, която взема милиони евро – не могат да отчетат нищо и в техните лагери условията са действително ужасяващи

Борисов потвърди думите на военният министър, че България има готовност и за поставяне на заграждания по гръцката граница, ако се наложи.

Припомняме, че депутатите от „Атака“ внесоха в парламента проект за решение за изграждане на защитни съоръжения по цялата граница с Гърция. Те настояват парламентът да възложи на Министерския съвет в ускорени темпове да вдигне стена заради мигрантите.

„Имаме задържани хора в страната, случаите не са единични, а бизнесът на каналджиите е изключително печеливш”, подчерта Борисов и добави, че има и полицейски операции, които текат.

Разчитаме на този закон за борба с тероризма и това трябва да стане максимално бързо. Проблемът ни е и как да определим самоличността на задържаните , преминали нелегално границата ни

„Ако не дойде пробив от Гърция, където съсредоточаваме всичко като сили и възможности, няма да има проблем откъм Турция”, убеден е премиерът.

You may also like...