ВКС: Законът за борба с корупцията по върховете на властта отваря врата за произвол, неправомерен натиск, политически атаки и популизъм

Проектозаконът на вицепремиерката Меглена Кунева за борба с корупцията по върховете на властта „отваря врата за произвол, неправомерен натиск, политически атаки и популизъм“. Това се казва в позицията на съдиите от Върховния касационен съд по повод предстоящото му внасяне в парламента.

Законът „Кунева“ предвижда създаването нова държавна мегаструктура – Антикорупционно бюро, което ще слее четири съществуващи институции- Комисията за борба с конфликта на интереси, Комисията за конфискация, част от Сметната палата и БОРКОР.

Според върховните съдии това е концентрация на огромна репресивна власт, която ще работи с неясна правна терминология. Терминът „необяснимо богатство“ и възможността Бюрото да започва проверки по анонимни сигнали притесняват магистратите.

Някои термини (в закона) са с неясно значение, без да им е дадено определение, като например „необяснимо богатство“. Последиците от боравенето с подобен неясен термин ще бъде намеса в правната сфера на отделни хора, като е възможно това да се случи на основание анонимен сигнал. Това отваря врата за произвол, неправомерен натиск, политически атаки и популизъм

От ВКС посочват, че в проекта не е обяснено ясно какво точно се разбира под „корупционно поведение“, а в същото време търговията с влияние отсъства напълно от закона. Съдиите критикуват и това, че изпълнителната власт тръгва да създава нова институция, без да е оценила работата на сега съществуващите четири.

Върховният съд напомня, че предвиденото задължение за деклариране на имуществото и доходи от хора, които се намират във фактическо съпружеско съжителство, няма никаква законова основа. Съдът напомня, че няма закон в държавата, който задължава хората в подобно съжителство да си казват едни на други колко получават и какво притежават, извън общата собственост.

You may also like...