„Файненшъл таймс“: ЕС си продаде душата за сделка с Турция!

Политическите лидери на Евросъюза буквално си продадоха душата, за да получат възможността да сключат сделка с Турция, при това става въпрос за много слаба сделка, коментира в. „Файненшъл таймс“. Анализатор на авторитетното издание дори определя постигнатото споразумение като „най-отблъскващото“, което се е случвало в политиката в последно време: „В този ден ЕС не само продаде душата си, но сключи и възможно най-лошата сделка“.

ft

Подписаният между ЕС и Турция документ едва ли съответства на нормите на Женевската конвенция и международното право, той със сигурност скоро ще бъде оспорен в съда. Още повече, че Анкара получава много повече, отколкото трябва да даде. Дори обаче това споразумение да бъде определено като законно, то едва ли ще бъде изпълнено. И в такъв случай – ще се откаже ли ЕС от обещанията, които даде на Турция?

Сделката с Анкара при всички случаи едва ли сериозно ще отслаби бежанският натиск върху Европа. В този смисъл практическата й ценност клони към нула, а многобройните предимства за Анкара, в това число безвизово пътуване в Европа, само ще спомогнат за по-нататъшна фрагментация на съюза. Това само ще налее вода в мелницата на евроскептиците във Великобритания, където на 23 юни предстои референдум за излизане от ЕС. Привържениците на напускането на общността със сигурност ще разиграят максимално ефективно „турската карта“. Всеки, на когото са му скъпи демокрацията и правата на човека, би бил против тази сделка.

Към статията: The EU sells its soul to strike a deal with Turkey

You may also like...