Българите в Украйна посрещнаха Валери Симеонов с националния трибагреник и орела на Кан Аспарух

119115441_3080289548765735_6576173538661868540_o

 

Депутатите от НФСБ обсъдиха на среща в Областната управа на Запорожие изучаването на българския език, недостига на преподаватели и нуждата от увеличаване броя на училищата с преподаване на български език

Зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов, колегата му народен представител Йордан Апостолов и членовете на българската делегация бяха посрещнати с българския трибагреник на летището в Запорожието.
Българската делегация пристигна в Украйна по покана на българската общност там и в резултат на активната работа на НФСБ в посока на решаване на проблемите на сънародниците ни в най-голямата наша диаспора. Българската общност там отличи Валери Симеонов с най-високото отличие на Асоциацията на българите в Украйна – Човек на годината за 2018-а.
Делегацията ни беше посрещната и в Областната управа на Запорожието от заместник-областния управител Зинаида Михайловна Бойко (Бойкова), която е от българския произход.
На срещата народните представители поставиха проблемите около изучаването на български език в Запорожието и увеличаване броя на училищата с преподаване на български език – в изпълнение на договореностите между българската и украинската държави, потвърдени от премиера Бойко Борисов и президента Володимир Зеленски. Бе обсъден и недостига на преподаватели по български език, изпращани от нашето образователно министерство. На срещата се постави и въпроса за обучението на студенти от български произход от Украйна в университети у нас. Самият град Запорожие е университетски център – на територията му има 6 висши учебни заведения.
Областният център, в който живее най-голямата българска общност, е силен икономически и индустриален център – живеят близо милион жители и работят едни от големите предприятия в областта на металургията и тежката индустрия. Запорожие е известен не само със завода си за самолетни двигатели – един от малкото в Украйна, но и с производството на популярните автомобили „Запорожец“.
Обсъден бе и въпросът за търговско-икономическите взаимоотношения между Запорожието и Бургаска област. Двата областни града са побратимени още през 1998 г., но до днес няма развитие в двустранните отношения.
Заявена бе категоричната подкрепа на българската държава към териториалната цялост и независимост на Украйна.
Валери Симеонов и делегацията ни бяха посрещнати с изключителна почит в Историко-археологическия музей, където се съхраняват най-ценните експонати от погребението на Кан Аспарух (на територията на днешния град Запорожие), открити във Възнесенската могила. Домакините оказаха специалната чест на българските народни представители да се докоснат до „българския орел“ – символ на канската власт.
Народните представители от НФСБ се преклониха пред паметната плоча на Кан Аспарух и мястото, в град Запорожие, определено за изграждане на паметник на основателя на българската държава, недалеч от Областната управа.
Българската делегация посети и историческия резерват „Казашка сеч“ (Казашка крепост), намиращ се на остров Хартита на р. Днепър, където група казаци демонстрираха бойни умения.

Comments

comments

You may also like...

4 коментара

 1. 21.09.2020

  … [Trackback]

  […] Read More here to that Topic: vestonosec.bg/2020/09/11/българите-в-украйна-посрещнаха-валер/ […]

 2. 26.09.2020

  … [Trackback]

  […] Find More on that Topic: vestonosec.bg/2020/09/11/българите-в-украйна-посрещнаха-валер/ […]

 3. 29.09.2020

  … [Trackback]

  […] Find More on that Topic: vestonosec.bg/2020/09/11/българите-в-украйна-посрещнаха-валер/ […]

 4. 01.10.2020

  … [Trackback]

  […] Info to that Topic: vestonosec.bg/2020/09/11/българите-в-украйна-посрещнаха-валер/ […]