Тридесет случая за работа без договор на строителни обекти в София само за три дни

trud socialna politika ministerstvo

Инспекцията по труда стартира от сряда, 10 юни, засилена инспекционна дейност в строителството на територията на София. Само за три дни са установени 31 случая на работещи без трудови договори от екипи на дирекциите „Инспекция по труда“ София и София-област. Проверени са 54 бр. строителни обекти, на които са полагали труд 420 работници на 87 бр. фирми. Засилен контрол в сектора се осъществява и на територията на цялата страна. За петте месеца на 2020 година установените случаи без трудови договори са общо 822 бр., като 205 от тях или 25% са на строителни обекти. В същото време проверките в строителството са малко над 10% от всички – 1520 бр. проверки при 12 400 бр. общо.

Строителството, заедно със селското стопанство, ресторантьорството, хотелиерството и търговията са идентифицирани като едни от най-рисковите по отношение на недекларирания труд. С цел превенцията му в плана за дейността на Инспекцията по труда ежегодно се планират специални мерки и кампании, гарантиращи засилен контрол в рисковите сектори и икономически дейности. От тази седмица, с официалния старт на летния сезон, се засилва и контролът в морските курорти.

Работещите без трудови договори губят право на социална закрила. Те могат да бъдат освободени от работа по всяко време, без право на обезщетения по Кодекса на труда и от държавното обществено осигуряване. Не могат да претендират и за неизплатени възнаграждения. Лицата, които се съгласяват да получават част от възнагражденията си нерегламентирано, срещу устна договорка, получават по-ниски обезщетения, тъй като те се изчисляват на базата на договореното в трудовия договор възнаграждение и на декларирания осигурителен доход.

Повече информация за ползите от декларирания труд се публикува във фейсбук страницата „Всички права запазени“ https://www.facebook.com/BG4FairWork/. Страницата е създадена в рамките на Европейската кампания за деклариран труд, която стартира през месец март и се организира от Европейската платформа за справяне с недекларирания труд. Кампанията, в която и България участва, е информационна. Целта е основно чрез социалните мрежи работодатели, работещи и бъдещи работници и служители да научат повече за ползите от декларирания труд. Организацията на кампанията за страната ни е вменена на Главна инспекция по труда, но се осъществява с партньорството на Националната агенция за приходите, Националния осигурителен институт, Агенцията по заетостта, национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите – КНСБ, КТ „Подкрепа“, БСК, АИКБ, БТПП, КРИБ, ССИ.

You may also like...