ДЕПУТАТИТЕ НЯМА ДА РАЗСЛЕДВАТ ВЛИЯНИЕТО НА ТУРЦИЯ И РУСИЯ В БЪЛГАРИЯ

Депутатите закриха създадената преди по-малко от месец временна комисия, която имаше задачата да изясни има ли руска и турска намеса във вътрешните работи на страната.

Предложението беше прието с 122 гласа „за“, 4 „против и 7 „въздържал се“.

Против закриването се обявиха от Патриотичния фронт. Според тях комисията щяла да допринесе за еманципацията на външната ни политика от големи братя.

Депутатите на Валери Сименов и Красимир Каракачанов поискаха тя само да бъде преименувана, но предложението им не събра достатъчно подкрепа в пленарната зала.

Припомняме, че комисията беше създадена на 26 февруари по предложение на ДПС.

То беше подкрепено с подписите на депутати от ГЕРБ, БСП, БДЦ, ПФ и Движението за права и свободи.

Предложението тогава бе подкрепено в зала от 126 депутати , като 19 гласуваха „против“, а 13 се въздържаха.

От ДПС поискаха създаването на такава комисия, когато излезе информацията за забраната наложена на Пеевски и Доган за влизане в Турция.

Това стана и няколко месеца след като вече бившият лидер на ДПС Лютви Местан се скри за кратко в турското посолство у нас и беше изключен от партията.

Преди две седмици комисията се събра на първото си и единствено заседание, като целта беше да се саморазпусне. Няколко дни преди въпросното заседание, премиерът Бойко Борисов се обяви против комисията. Той се мотивира, че от нея няма да излезе нищо добро, а само ще се стигне до влошаване на отношенията с двете страни.

По време на дебатите по закриването на комисията от партията на Доган поискаха във външната комисия да бъде изслушан премиерът, който да обясни за какво е говорил с турския си колега Ахмет Давутоглу на неофициалната им среща през декември, когато Местан е превеждал.

Социалистът Янаки Стоилов подчерта, че от БСП са били против създаването на комисията, въпреки че именно и с подписи на социалистите беше предложено нейното създаване.

You may also like...