Христиан Митев, НФСБ: Казина в курортите или по границата, а не до училището или жилищния блок

102599193_2819049758223050_8617142935093433227_n

„Предлагаме законови промени, които рязко ще ограничат хазартната зависимост. Така, както направихме с лотарийните игри и масовото търкане на талончета. Сега предприемаме втора стъпка – редуцираме местата, на които може да има казина и игрални зали”. Това заяви народният представител от НФСБ и зам.-председател на парламентарната правна комисия Христиан Митев пред БТВ тази сутрин.
Между 4 и 7 % са зависимите от хазарта у нас по данни на БАН, зачестяват случаите на разпродаване на имущество, на извършени престъпления от хазартно зависими като кражби, грабежи, дори убийства. „Целта на законопроекта на НФСБ е ефективно да се противодейства на тези процеси”, подчерта Христиан Митев.
Той беше категоричен, че предложените промени не забраняват хазарта у нас – те вкарват регулация и определят местата, на които тази дейност може да се извършва. Казина и игрални зали да има само в хотелите с категория „5 звезди“, в националните курортни комплекси и населени места, както и на не повече от 20 км от шосейните, железопътните, морските и речните гранични контролно-пропускателни пунктове, се предлага в законопроекта на НФСБ. А не казина и игрални зали да има до жилищни блокове или дори – до училища.
Христиан Митев отрече твърденията на асоциациите, свързани с игралните зали, че ако предложенията на НФСБ влязат в сила – ще се отвори врата за нелегалния хазарт. „Нелегален хазарт има и сега – когато казината са навсякъде. Напротив – целим регулиране на тази дейност”, подчерта народният представител.
Той отхвърли и намеците за всякакъв лобизъм: „Лобизъм щеше да има, ако се предвиждаше казина да има само в 5-звездните хотели. А ние предлагаме и в курортите, и в пограничните райони в радиус от 20 км. Така, че дейността да се насочи основно към чуждестранния туризъм”, каза Христиан Митев.

You may also like...