Почина Христо Явашев – Кристо

FB_IMG_1590959779139

На 84 години в Ню Йорк почина световноизвестният художник Христо Явашев – Кристо.

Новината беше разпространена от сътрудниците му.

„Кристо живя пълноценно, не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше“, написаха те в социалните мрежи.

Христо Владимиров Явашев е американски скулптор и художник от български произход, прославил се заедно със съпругата си Жан-Клод де Гийебон с оригиналните си пространствени художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети – от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие.

Негови работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.

Съболезнования за кончината на Христо Явашев изказаха редица извед

Съболезнования за кончината на Христо Явашев изказаха известни личности и политици, сред които премиерът Бойко Борисов и кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Отиде си един изключително талантлив българин. Бог да прости Христо Явашев – Кристо. Неговите интересни и смели произведения и проекти завладяха цял свят. Изказвам своите най-искрени съболезнования на близките и семейството му“, написа Борисов в своя фейсбук профил.

„Кристо, който успяваше да опакова невъзможното – с размах, дързост и свобода! Светъл да е пътят му!“, публикува чрез пост в социалната мрежа Йорданка Фандъкова.

You may also like...