Започна раздаването на компост срещу квитанция за платена такса смет за недвижим имот в София

sofia treva

Ежегодната кампания на Столична община за безплатно раздаване на компост, произведен в Инсталацията за биологично третиране „Хан Богров“ към Столичния завод за третиране на отпадъците, е възобновена след изтичане на ограничителните мерки, свързани с коронавируса у нас. Компостът се получава срещу бележка за платена такса смет за недвижим имот. Това съобщиха от общинския пресцентър.

Всеки гражданин, който желае да получи 10 кг висококачествен компост, може да го направи на място в ИБТ „Хан Богров“. Работното време е всеки ден от 8:30 до 17:30 часа. Ако собственик на два имота е платил такса смет и за двете си жилища, ще получи 20 кг компост, уточниха от ръководството на съоръжението.

Инсталацията бе пусната в експлоатация през 2014 г. и произвежда годишно по около 9 000 тона компост, който се използва за обогатяване на почвата в парковете и градините на София.

Крайният срок за внасяне на първата вноска на такса битови отпадъци, както и 5% отстъпка при плащане в пълен размер на местните данъци за недвижими имоти и МПС тази година, бе удължен до 30 юни.
Собствениците могат да се издължат във всеки от районните отдели „Общински приходи“ в София, независимо от адреса на имота. Другите опции за плащане са по банков път, чрез финансови посредници или онлайн през портала на Столична община: https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf
След изтичане на крайния срок за плащане започват да се начисляват лихви, напомниха от дирекция „Общински приходи“.

 

You may also like...