Турският външен министър приветства братски Борисов

82696729_2655255058035881_5422407317985427456_o

Винаги е приятно да видя моя приятел и брат. С тези думи турският външен министър Мевлют Чавушоглу приветства премиера Бойко Борисов. Двамата се срещната в Давос, където се провежда Световният икономически форум.

В краткото видео, публикувано на фейсбук страницата на българския премиер, се вижда как двамата демонстрират топли отношения. Стана ясно, че Чавушоглу пристига в България на 31 януари.

Разговорът между двамата започна с обсъждане на темата за ситуцията в Близкия изток. Чавушоглу разказа как е протекла срещата в Берлин, където световните лидери обсъдиха как да се продължи мирният процес в Либия.

Според турския външен министър разговорите са минали доста добре.

Меркел постигна много с това, че успя да ни събере там. Абсолютно всички в тези разговори бяха за това, че трябва да се спрат военните действия, да се оставят оръжията и да се търси политически разговор. Но опасенията са, че като се спре огънят, е възможно да не се спазят обещанията, които предсварително са приети“, коментира Чавушоглу, като добави, че ще продължат усилията.

Турският външен министър обясни, че има споразумение признатият либийски лидер ас Сараж да сформира военен комитет с Халифа Хафтар и да преговарят помежду си за търсене решение на кризата.

82440177_2655248064703247_922678486940778496_o

Бойко Борисов е оптимист.

„Чудесна работа сте свършили. С тези совалки на канцлера Меркел до Москва, това че присъстваха и президентите Путин и Ердоган, държавният секретар Помпео, Меркел-Макрон, аз съм оптимист“, заключи на свой ред Борисов.

Днес започна Световният икономически форум в Давос. В него взимат участие около 3000 участници. Американският президент Доналд Тръмп и германският канцлер Ангела Меркел също ще са част от форума. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също ще участва. Темата на тазгодишната среща пък е „Заинтересовани страни за един кохерентен и устойчив свят“.

Премиерът Бойко Борисов е засегнал и темата за Западните Балкани, стана ясно от негов пост във Фейсбук.

България последователно подкрепя усилията на страните от Западните Балкани по пътя им към членство в ЕС. Страната ни, съвместно с Република Северна Македония, тази година е домакин на Берлинския процес. Приоритетите ни са свързаността във всичките й аспекти: транспортна, енергийна, цифрова, както и свързаност между хората, особено сред младите, включително чрез образование. Това отбелязах по време на изказването си в панела „Диалог за дипломацията на Западните Балкани“.

You may also like...