САЩ И РУСИЯ ЗАГОВОРИХА ЗА НОВА СТУДЕНА ВОЙНА

САЩ и Русия заговориха за нова Студена война на фона на засилването на присъствието на НАТО в Черно море и Прибалтика.

Началникът на руска армия Сергей Макаров нарече експанзията на НАТО процеси, описани като „Студена война 2.0“.

Главнокомандващият на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Бридлав заяви, че Вашингтон трябва да използва повече спътници и други средства за следене на Русия и нейните въоръжени сили, говорейки открито за нарастваща заплаха от Москва.

В интервю за „Уолстрийт джърнъл” Бридлав казва, че САЩ започват да увеличават броя на щатните анализатори в разузнавателните служби, които се занимават с Русия.

В годините на Студената война те са 13 хиляди, а преди три години са едва хиляда.

Като потвърждение на това, че все по-често се говори за нова Студена война, днес и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът не иска конфронтация с Русия, надпревара във въоръжаването и нова Желязна завеса, но смята за важно да реагира на действия, свързани с демонстрация на военна сила и на средства за възпиране от страна на Москва.

Главнокомандващият силите на НАТО в Европа Бридлав заяви наскоро, цитиран от вестник „Индипендънт“, че е нужно да се върнат разузнавателните самолети U-2 за наблюдателни операции над Русия.

Тези самолети активно се използваха от американските военновъздушни сили по време на Студената война.

Отговорът на действията на НАТО не закъсня и генерал-полковник Макаров обясни, че Русия ще предприеме стъпки, за да гарантира своята сигурност.

Коментарът му дойде по време на Петата международна конференция за сигурност в Москва.

Всичко това става на фона на разполагането от Вашингтон на два супер съвременни изтребителя към Черно море, на фона на заявката, че НАТО ще разширява морското си присъствие през България, Румъния и Турция. Изтребителите Ф-22 са неуловими за радарите.

You may also like...