КАРАКАЧАНОВ ПРОГОВОРИ ЗА НЕНО ДИМОВ

640_каракачанов и димов1

Адвокатът на Нено Димов е обяснил пред вицепремиера Красимир Каракачанов, че не намира вина в действията на бившия екоминистър и го защитил с факти във връзка с водната криза в Перник. Това разкрива Каракачанов в свое интервю пред Дарик. Двамата с премиера по-рано днес са обсъждали ареста на екоминистъра и фактологията около водната криза в Перник, в това число правомощията на Министерство на околната среда и водите. Политическите въпроси щели да бъдат предмет на следващ коалиционен съвет, когато го насрочат.

По думите му единствената отговорност на Нено Димов е била да разписва графиците за водоподаването от язовира, подготвени от ВиК, които са на подчинение на регионалното министерство, а не на МОСВ.

Каракачанов не е пожелал да каже дали ВМРО ще напусне коалицията и кабинета, нито дали ще предложи нов човек за поста на Нено Димов.

Той разкрива, че заповед на министър Нено Димов не е била спазена от ВиК-Перник.

Каракачанов пред DarikNews:

Има един много интересен факт – през ноември ВиК заявява 1,5 млн. куб. метра, министърът ограничава и казва – „отпускам ви един милион“. И въпреки това, ВиК източва 1,5 куб. м вода. Я ми кажете сега – тези факти за какво говорят?!

Когато получава информация, че има проблеми с нивото на язовира, ограничава водоползването, за да се пести вода, само че ВиК не се съобразява.

Не пледирам някой да е в ареста, наш или ваш! Просто казвам – един добър специалист, професионалист, какъвто безспорно е Нено Димов, с това, което се случи вчера, това сложи кръст на неговата политическа кариера. Защото след 6 месеца или година и 6 месеца, когато се установи, че той не е виновен, ще е късно – хората ще са останали с впечатлението, че той е виновникът

Вицепремиерът разказва още, че ВиК в Перник е 51% на областната управа и 49% на общината, а язовирът е държавен.

Каракачанов не дава отговор дали разглежда събитията като атака срещу по-малкия коалиционен партньор, тъй като други длъжностни лица, освен неговия министър, в ареста няма:

Не коментирам политически въпроси, коментирам факти. Споменах кой е отговорен за поддръжката на язовирите и кой ги ръководи, а най-вероятно са подавали по-високи количества за вода, знаейки, че намалява, защото имаше избори. Посочете ми къде е неговата вина!

Прокуратурата е институция, която повдига обвинение, съдът взема решение дали дадено лице е виновно, или не, аз коментирам само фактите

От прокуратурата също напомниха на специален брифинг, че в крайна сметка дали Димов е виновен или не – ще каже съдът.

You may also like...