Управляващите представиха част от икономическите си мерки – подпомагане на туризма, нови работни места чрез строителство

simeonov valeri

Имаме консенсус, но продължава дискусията по мерките за подкрепа на гражданите и икономиката. Това заяви след коалиционен съвет вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг с лидерите на Обединени патриоти Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Председателят на НФСБ Валери Симеонов разкри мерките, с които държавата ще подпомогне бизнеса.

От изявлението стана ясно, че в туризма ще се дават талони или купони. Те ще бъдат за хората, които нямат задължения към държавата. Подкрепа ще се окаже и на малки хотели, къщи за гости, апартаменти. Чадъри, шезлонги и масички по плажовете ще бъдат абсолютно безплатни.

Масите на заведенията ще могат да се реазшполагат на 1,5 метра, а не както беше до момента 2,5. Всички сервитьори ще могат да работят с шлемове, а не задължително с маски.

Валери Симеонов:

Това, което сме постигнали още е до 15 юни да се удължи срокът на строителството по морето. Дотогава така или иначе туризмът няма да тръгне. Само за 2020 строителството по курортите ще бъде удължено. Общинските съвети ще имат възможност да удължат тези дати

В строителството виждаме голям потенциал за осигуряване на работни места и държавата ще подпомогне за увеличаването на строителни обекти по редица направления

По думите му ще се строи ускорено АМ „Хемус“, пътят Ботевград-Монтана, ще се продължи работата по тунела Шипка, Северният обход на Бургас.

Симеонов допълни, че ще се ускори работата и по ремонта на язовирите и там ще се насочват средства.

Управляващите са коментирали въпроса за евентуално подновяване на работата по саниране.

По отношения на спорта и по-специално на футбола, коалиционния съвет е решил държавата да предприеме аналогични мерки с държавите с по-развит футбол, като ще възстановим по пропорционален начин и нашият спорт.

Депутатите на ГЕРБ и Обединени патриоти ще подкрепят в парламента законопроекта, който делигира повече правомощия на министъра на здравеопазването.

Валери Симеонов коментира, че всичките мерки за летния сезон са съгласувани с Националния оперативен щаб и генерал Мутафчийски.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира мерките, които държавата приложи за борба с коронавируса. Според него те са били адекватни.

Красимир Каракачанов:

Тези мерки бяха доста под средното ниво на строгост в Европа. Но най-важното бе, че българските граждани разбраха каква е опасността и самите те вече са в състояние да прилагат определени средства и мерки, за да се предпазят, но животът трябва да продължи, защото животът не може да спре и икономиката не може да бъде унищожена. Нашата обща идея е да дадем възможност да преживеем тази ситуация по един по-лесен и спокоен начин

Вицепремиерът Томислав Дончев не изключи, че е възможна атуализация на управленската програма, тъй като до преди месец и половина коалицията е имала съвсем различни приоритети. Сега трябва да видим това бедствие колко ще ни върне назад, коментира Дончев.

You may also like...