БОЯН ЧУКОВ ПРЕД ВЕСТОНОСЕЦ: ТРЪМП БЕШЕ ПОДВЕДЕН ОТ „ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА“. ИРАН РЕСПЕКТИРА САЩ И АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЕННИ

15-1-5-1280x720

Eкспертът по сигурност и международен анализатор Боян Чуков коментира пред www.vestonosec.bg високото напрежение между САЩ и Иран след убийството на генерал Касем Солеймани.

-Грешка ли беше убийството на ген. Сюлеймани?

Не считам, че най-точната дума, с която можем да определим това убийство с ракета на ген. Сoлеймани е „грешка”. За мен американският президент в обкръжението на представители на „дълбоката държава” на САЩ бе въвлечен в тази история, и бе почти накаран, убеден да даде заповед и да елиминира генерала. Знаете, че подаването на информация, особено от специалните служби и разузнаването, ако тя е манипулирана по този начин, може президента да управлява „рефлексивно”. Точно така според мен е станало и в случая. Още повече, че г-н Помпео, който е държавен секретар е много ярък представител на тази „дълбока държава”, за която всички говорят от няколко години. Да не говорим, че „The Washington Post” написа, че напрактика човекът, който е убедил Тръмп да извърши тази крачка е секретарят Помпео. В случая считам, че Тръмп е станал жертва на една много добре обмислена комбинация и е попаднал в клопка.

-Може ли последствията от тази клопка да струват много жертви на САЩ или Иран не е чак толкова опасен противник?

За съжаление една не малка част от коментарите в България са свързани с това да се обяснява колко е зле Иран, как там нищо не става, че не могат да постигнат нищо. Казват, че били много слаби. Самата атака на иранците по най-голямата американска база на територията на Ирак нямаше за цел да предизвика жертви сред американците. В случая иранците имаха за цел да покажат на американците, че разполагат със свръхточно оръжие. Ако се погледнат внимателно космическите снимки ще се види, че иранските ракети са поразили точно определени хангари, в които е имало самолети, хеликоптери и други военни съоръжения. Естествено, че няма да има жертви, защото два часа преди атаката е бил информиран министър-председателят на Ирак, информирани са определени персони в Катар, така, че е имало достатъчно време за американците да евакуират персонала. Това е посланието.

-Т.е. Иран изобщо не е безобиден противник? Това ли е посланието?

Никой не иска да забележи факта, че от 17 изстреляни ракети по базата – 15 са попаднали точно пред заложената цел, а две от тях не са се взривили. Как така нито една ракета не е прихваната от противовъздушната отбрана на базата? Да не забравяме, че и преди това имаше подсказка за точността на иранските ракети. Нека си спомним за удара, който нанесоха бунтовниците от Йемен по рафинериите в Саудитска Арабия. Нали там имаше система „Patriot”, която се оказа абсолютно безполезна. Да не се лъжем. Не става въпрос за това, че Иран е много слаб военно и не разполага с необходимата техника. След масирания удар, американците незабавно евакуираха други две свои бази. Ако този удар е показвал, че те не разполагат със сериозна гама от ракети, защо американците реагираха толкова бързо?

-Респектираща акция?

Иран респектира САЩ и американските военни. Това, че някои коментатори по инерция от преди 10 години правят определени коментари, както навремето казвахме, че СССР е най-силен, защото има страшни ракети, които никой не ги знае, сега същото се говори за американската военна машина. През 90-те години беше най-добрата, но сега отдавна вече не е такава. Последните отчети, които имаше по състоянието на армията на Русия показва, че 90% от ракетния арсенал е на свръхмодерно ниво и около 75% на класическите изпълнения. В света няма армия, която да има руските проценти. Китай също разполага с изключително въоръжение. Да не забравяме, че Иран разполага с много развита фундаментална наука и там също има достатъчно кадърни физици. Иран разполага с много добре развит военен комплекс включвайки средства за водене на радио и електронна борба. Турция също в това отношение има определени успехи.

You may also like...