ПОДАРЪЦИ ЩЕ ИМА ЗА ВСИЧКИ ОТ СЪРЦЕ: КЕВР УВЕЛИЧИ ШОКОВО ЦЕНАТА НА ВОДАТА

Регулаторът тества прага на търпимост на перничани

kevr_ceni

Родните регулатори знаят как да „подобрят“ празничното настроение на българите. КЕВР го доказа с предколеден шок с цените на водата. Комисията окончателно определи поскъпване на ВиК услугите в 24 области в страната от 1-ви януари. Поскъпването в различните градове е от 0,5% до почти 10%.

Кърджали е градът рекордьор – именно там скокът е почти 10%. Най-малко е поскъпването в Пловдив – 0,5%. Жителите на София, Видин и Русе ще плащат с около 7% по-скъпа вода. В 12 области хората ще плащат над 3 лева за кубик вода. Намаление на цената на водата ще има само в Разград – понижение с 5% до 3,67 лв. за един кубик.

Очаква се местната власт в Перник и ВиК дружеството да се откажат от поскъпването, където новата цена е с 3,8% по-скъпа, въпреки режима. От КЕВР все пак тестват прага на търпимост на перничани.

В Шумен водата става 3,54 лева за кубик. Това обаче е според 5-годишния бизнес план, приет преди години. И там местната власт и ВиК дружеството планират да се откажат от поскъпването и да остане да действа сегашната цена.

Въпреки най-големия процентен скок в цената на водата, Кърджали не е рекордьор по отношение на цената за кубик – там от първи януари хората ще плащат по 2,61 за кубик вода. Местните настояват подобни поскъпвания да се случват след обществено обсъждане, а и след като се оправят течовете.

Ето колко ще струва водата в различните градове:

Разград – 3,67 лева за кубик

Шумен – 3,54 лева за кубик

Добрич – 3,45 лева за кубик

Враца – 3,27 лева за кубик

Варна – 3,21 лева за кубик

Ловеч – 3,16 лева за кубик

Русе – 3,15 лева за кубик

Бургас – 3,08 лева за кубик

Ямбол – 3,03 лева за кубик

Стара Загора – 3,01 лева за кубик

Плевен – 2,88 лева за кубик

You may also like...