Законопроектът за намаляване на ДДС за ресторантьорите мина в комисиите. Горанов и Менда Стоянова не присъстваха!

 

MyCollages (53)Парламентарната комисия по Бюджет и финанси гласува на първо четене промени в ставката на ДДС за ресторантьорските услуги и продажба на книиги да се намали от 20% на 9%.

Комисията разгледа общо шест предложения за промяна на ДДС, но мнозинството прие законопроекта на Красимир Ципов от ГЕРБ. Министърът на финансите Владислав Горанов, както и председателят на комисията Менда Стоянова не присъстваха в залата, но от министерството изпратиха писмено становището си до дведе водещи комисии:

Шестте предложения за намаляване на Данък добавена стойност, които се обсъждат в Народното събрание ще намалят приходите в държавния бюджет с 1.763 млрд. лева. Това са 16,57 на сто от общите приходи от данъка, пише в становището на МФ.

За да се компенсират разходите в бюджета Корпоративният данък трябва да се вдигне до 17-18 на сто, а ДДС за другите стоки – на 24 процента са изчислили в Министерството на финансите. В момента повечето стоки и услуги са със ставка 20 процента ДДС, а с 9 процента са само хотелиерските и сродни на тях услуги.

Очакваният отрицателен ефект от намаляване на ставката на годишна база е както следва:

– доставки на детски храни, предназначени за деца до три години и детски фармацевтични продукти, включително памперси – 39 млн. лева;
– доставка на учебници, хартиени или електронни, както и учебни помагала, детски книги с илюстрации – 19 млн. лв.;
– ресторантьорски и кетъринг услуги – 150 млн.лева;
– доставка на храни и лекарствени продукти, включително на тези, заплащани от НЗОК – 1538 млн. лева;
– доставка на общи туристически услуги – 19 млн. лева;
– доставка на фитнес услуги – 4 млн. лева.

Приемането на предложенията ще доведат да увеличаване на разходите на приходната администрация и на бизнеса за отчитане и следене на различният ДДС. Намаляването на ставката не води автоматично да намаляване на цените на стоките и услугите, нито да увеличаване на доходите на лицата. Промяната на ставката само за част от стоките и услугите ще доведе до напрежение в други отрасли и сфери на икономическия живот, посочват от Министерството на финансите.

You may also like...