Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: Само с обособени индустриални зони Стара Загора и регионът ще вървят напред

obshtina-stara-zagora41

„Държавата трябва да предложи облекчения на бизнеса, да има обособени зони със специален   статут, които да предизвикват инвеститорския интерес“, каза днес кметът на община Стара Загора Живко Тодоров по време на дискусията „Среща на бизнеса в Стара Загора“ от поредицата на „Капитал Градове”. Целта на срещата бе  да се разкаже за бъдещето на региона, за предизвикателствата и успехите на бизнеса, за новия облик на града. Това съобщиха от общинския пресцентър.

Според Живко Тодоров всички сме усетили както физическите, така и икономическите последици от  пандемията с корона вируса. В Общината отчитат 2.5 млн. лв. дефицит в бюджета, заради спад в плащането на местни данъци и такси от граждани и неработещия бизнес. По думите му тези пари няма да се върнат и ще трябва да се справим с този бюджет, което предполага орязване на разходи, освобождаване на работници и т. н. „Очаквам след поне още една година, ако няма втори пик на болестта, да излезем от това положение“, допълни кметът.

По повод „Зелената сделка“  той коментира, че за държавата и региона е важно да се запазят работните места. Затова трябва да се направят повече индустриални зони в близост до Стара Загора и държавата да предложи облекчения за бизнеса, който ще работи там.

Според него, ако се даде възможност за самостоятелност на регионите – те да дават отстъпки, нещата ще потръгнат.  Трябва да има стратегия какво ще стане след като комплекса „Марица-изток“ го няма. Живко Тодоров подкрепя идеята за разполагане на ВЕИ инсталации в комплекса, но е убеден, че там трябва да има обособена зона с особен статут-инвеститорите например да имат гарантирана цена на тока за 25 г.  Държавата трябва да обособи тези зони със специален статут и това да бъде ратифицирано от Европейския съюз. Ако това стане, то би привлякло много бизнес в региона.

Кметът на Стара Загора информира още, че вече са започнали разговори с другите засегнати общини и тепърва предстоят конкретни срещи. Пред няколко дни е създаден и Консултативен съвет към Министерски съвет за „Зелената сделка“.

Има интерес към индустриална зона „Загоре“ и тя ще се разширява, стана ясно още на срещата.

„Към момента няма информация за заявен конкретен инвеститорски интерес за летището в Стара Загора. Заради противоречивите мнения на старозагорци обаче, ще оставим статута му като летище и при определен интерес то би могло да се развие“, каза още Живко Тодоров.

„Аз съм оптимист за бъдещето на Стара Загора, но ако не се вземат мерки енергийното сърце (комплексът „Марица-изток“) да бъзе заменено с друго, което да затупти, градове като Раднево и Гълъбово ще изчезнат“, допълни кметът.

В първата част на дискусията свързана с темата за бъдещето на Стара Загора участие взеха още: Владимир Спасов, прокурист, „М+С Хидравлик“, Мария Бойчева, регионален мениджър, ДЗИ, председател на Клуба на работодателя – Стара Загора, Иван Цанков, изпълнителен директор на ЕЙ И ЕС България и  д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора и член на СД на индустриална зона „Загоре“.

Във втората част  бе обсъден бъдещият Общ устройствен план заедно с главния архитект на общината Виктория Грозева и други експерти по темата. Участниците в дискусията проследиха как е повлияла ситуацията на инвестиционната програма на община Стара Загора, както и какви са плановете на строителния бранш.

You may also like...