БИВШИЯТ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР СЕМЕРДЖИЕВ: ЛЕКАРИТЕ НЕ ПРОТЕСТИРАТ ЗА ПАРИ, А ЗАРАДИ НЕСКОПОСАНИТЕ „РЕФОРМИ“ НА МОСКОВ

Илко Семерджиев е министър на здравеопазването в периода 1999-2001 г. През 1991-1992 г. е директор на VI градска обединена болница в София. Назначен е за заместник-министър на здравеопазването в кабинета на Любен Беров, но подава оставка поради несъгласие със здравната политика. По-късно заема същата длъжност в правителствата на Стефан Софиянски и на Иван Костов от февруари 1997 година до 8 март 1999 г. На 8 март 1999 г. е назначен за директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Семерджиев коментира във Фейсбук страницата си изказването на премиера Борисов, че не вижда причина за лекарски протести:

Премиерът нещо се е объркал:

1. Лекарите не протестират за пари, а заради нескопосаните „реформи“ на Москов, които носят само хаос и командно администриране на медицината. А това не е полезно нито за лекарите, нито за пациентите, вкл. руши системата т.е. държавата.

2. Пари за образование не се дават от премиера, а от данъкоплатците и не само за медицина, а за всички видове магистратури по държавна поръчка.

3. Всеки гражданин на РБ и на другите страни-членки на ЕС имат право на свободно движение. Човекът по принцип има своята свобода не от Борисов или от ЕС, има я от Бог, който го е надарил със свободна воля. А когато България не може да предложи добро заплащане, редно е поне да не предлага хаос и безумия на тези, които все още искат да останат в страната.

4. 3,2 млрд. лв. не са „дадени“ на лекарите, а на здравеопазването, при това не са „дадени“ от Борисов, а от всеки здравноосигурен чрез нарочна за целта вноска. Единственото, което правителството прави в това отношение е да се скатава, като внася за своите служители и други лица, за които е задължено, само половината вноска изчислена при това върху минималния осигурителен доход. Така, че държавата „не дава“ дължимото за разлика от всички останали платци.

5. Дълговете, за които премиерът говори не са генерирани от ОПЛ или извънболничните специалисти, а точно от държавните болници, които държавата следва да управлява по-добре. Досега от частна болница допълнителни средства също не са искани.

6. При първото правителство на Борисов бяха присвоени от НЗОК над 2 млрд. лв., така че най-малко Борисов има право да говори за това, коло пари влизат в здравеопазването – по негова заслуга от там пари само излизат, вкл. не се внасят дължимите средства, така както всички останали осигурени.

7. Петър Москов доказа за година и половина, че е неподготвен, арогантен, вреден и, ако Борисов продължава да го защитава ще му се наложи да приеме „враговете“ на Москов като свои, а това са – лекарите, пациентите, лечебните заведения, НЗОК, платците на здравни вноски, работодателите, синдикатите, съдебните инстанции и още кой ли не. Този процес на разделение и противопоставяне вече е тотален, и само с пропаганда няма как да бъде заметен под масата.

You may also like...