ЛЕКАРИТЕ НА БУНТ СРЕЩУ ПЕТЪР МОСКОВ

Общопрактикуващите лекари в няколко области започнаха днес ефективен протест срещу здравната реформа на министър Петър Москов.

Протести започнаха в Кюстендил, Велико Търново, Ямбол и Разград. Там лекарите започват поетапно да затварят кабинетите си, но ще бъдат осигурени дежурни кабинети за неотложна помощ за възрастни хора и деца с остри състояния. Няма да се изписват и лекарства, заплащани от Здравната каса.

Пред БТВ заместник председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари за област Кюстендил д-р Сивлия Стефанова заяви, че лекарите протестират, защото са изчерпани всички други начини за комуникация с Министерството на здравеопазването и Здравната каса. Според нея, двете институции продължават да налагат силово техните решения. Протестът не е за пари, а за ясни правила. Той ще продължи, докато започне реален диалог, закани се Стефанова.

Според зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков обаче въведените нови правила не засягат лекарите, а болниците.

Пенков подчерта, че не е наложен служебно рамков договор, а ще действа този от 2015 г., но с някои промени, за които е взел решение Надзорният съвет на НЗОК.

Ще има повече направления и средства за изследвания. Увеличават се обемите и хората ще имат по-голям достъп, коментира той. Зам.-министърът не се съгласи с лекарите по въпроса за липса на диалог.

Говорихме си много дълго, заяви Пенков, като допълни, че може да покаже документи, под които са се подписали председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров и други, преговаряли с министерството и Касата.

You may also like...