КТБ била „атакувана рейдърски“. Институциите били виновни, според Цветан Василев

Бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев е заявил пред Висшия съд в Белград, че банката е била „атакувана рейдърски“. Според него атаката е била добре мотивирана политически и подкрепена от всички държавни институции, най-вече от прокуратурата.

Василев дойде днес в съдебната палата в сръбската столица, придружен от засилена охрана. Висшият съд беше насрочил заседание, по време на което на бившия банкер беше дадена възможност да каже всичко по процедурата, свързана с исканата му от България екстрадиция.

Според закона съдията, който го е изслушал днес, няма да взема решение по същество за екстрадицията. Това ще направи друг негов колега.

След това решението на Висшия съд може да бъде атакувано пред апелативната инстанция. А след нея последна дума има министърът на правосъдието.

По официална информация Цветан Василев не е търсил съдействие от българската дипломатическа мисия в Сърбия в последната година и половина – периодът, в който той се предаде на сръбските власти и тече съдебното производство по екстрадицията.

Мярката за неотклонение на Василев, която до сега предвиждаше той да се подписва всеки ден, вече е по-лека. Той полага подписа си в централното полицейско управление на Белград веднъж на няколко седмици.

Според сръбският адвокат на Василев Владимир Белянски процедурата по екстрадиция на банкера е в ход и не се случва нищо необичайно.

На въпрос дали има нови доказателства, Белянски отговори, че не може да коментира нищо повече във връзка с процедурата. „Това не е процес, отворен за обществеността“. – уточни адвокатът.

Дежурният съдия е решил изслушването на Цветан Василев от Висшия съд на Белград да продължи на 6 април, стана ясно от изказване на говорителя на съда пред БНТ.

You may also like...