Цацаров с остра критика към представителя на ЕК в България

Главният прокурор Сотир Цацаров остро разкритикува работата на представителя на Европейската комисия в България Юри Тавание за работата му по изготвянето на мониторинговите доклади за работата на нашата съдебна система.

Това стана по време на организираната от български евродепутати от трите фракции в Европарламента дискусия за необходимостта от отпадане на контролния механизъм за страната ни по глава „Правосъдие и вътрешни работи“.

Според главният прокурор Тавание не провежда редовни срещи с представителите на съдебната власт у нас.

Цацаров смята, че източниците на информация, по които тези групи подготвят заключенията си, също са доста спорни, а мисиите им у нас траят по 3-4 дни, през които те разговарят с различните институции едва по час, час и половина. Като пример обвинител номер едно посочи разисквания в доклада предполагаем запис между две съдийки, който обаче е бил оценен като важен за работата на българската съдебна власт от едва 8,3% от гражданите.

Цацаров не скри мнението си, че сред експертите, които ни посещават, има изключително подготвени хора, но има и такива, за които това изобщо не може да се каже. Той допълни, че за разлика от Румъния, българските институции нямат единна съгласувана позиция, която да представят пред експертите на ЕК по време на техните мисии.

Цацаров заяви, че тези доклади се използват като инструмент за вътрешно противопоставяне на политическа основа, към което ЕК няма никакво отношение. И че се спекулира, че ако някой у нас е за прекратяването на мониторинга, той е за запазване на статуквото и обратното – ако е за запазването му, значи е реформатор или борец срещу мафията.

Според главния прокурор това елементаризира полемиката вътре в страната и я принизява във вътрешно политически план, от което не печели никой.

Цацаров е категоричен, че е абсолютно нереалистично мониторингът да отпадне веднага и че това няма да стане благодарение на ЕК, а на собствените ни усилия. И подчерта, че се надява това да стане по време на мандата на тази ЕК, както е заявил и председателят й Жан-Клод Юнкер.

You may also like...