Увеличават с 10 % приема в 6 бургаски професионални гимназии

uchilishte

След среща с притеснени родители кметът Димитър Николов проведе спешен разговор с министъра на образованието Красимир Вълчев. Вследствие на него бе изпратено официално писмо от Бургас, въз основа на което се разрешава приемът на осмокласници за учебната 2020/2021 г. да бъде увеличен с 10 % в 6 тукашни професионални гимназии. Това съобщиха от общинския пресцентър.

Причината е тази, че голям брой завършили седмокласници от Бургас за момент останаха некласирани в собствения си град. От една страна това е заради неправилно подредени при кандидатстването предпочитания. Но всъщност големият „проблем“ са препълнените училища в Бургас. За разлика от други градове, тук не се затварят училища. Напротив, строят се нови, които също вече са пълни. Пълни са и всички нови паралелки, които Община Бургас, РУО и МОН разкриха в Автото, Механото, Електрото, Компютърната гимназия, Морското училище. Голяма част от новите ученици са от други градове. Те идват тук, привлечени от качественото образование и материална база, в които се инвестира последователно вече цяло десетилетие.

Но всичко това доведе до феномена тази година за малко да не останат места за десетки бургаски деца, изкарали на изпитите оценки много добър и добър. Този проблем вече е разрешен и кметът Димитър Николов благодари за компетентната и справедлива намеса на министър Красимир Вълчев.

Нека родителите на неприетите ученици знаят, че ще могат да се възползват от увеличения с 10 % прием в 35 паралелки в следните училища:

– Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации;

– Професионална търговска гимназия;

– Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“;

– Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника;

– Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“;

– Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“.

Община Бургас остава фокусирана върху образованието като един от своите главни приоритети. Защото всеки лев, инвестиран днес в детската градина – училището – университета, ще се изплати стократно утре.

В момента се подготвят техническите проекти за разширяване сградния фонд на 4 бургаски училища.

You may also like...