Промените в Закона за хазарта минаха на първо четене, БСП се противи

MyCollages (9)116 гласуваха „за“, 2 „проттив“ и 68 „въздържали се“ на първо четене за промените в Закона за хазарта.

С промените се цели забрана на нелицензирани лица, обекти или вериги да разпространяват  забранява  билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри.

Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“. Законът предвижда в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чийто лиценз ще бъде прекратен, да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.

В забраната се предвижда да бъде забранена продажбата на билети и талони с хазартна цел на по-малко разстояние от 300 метра от училищни сгради. По действащия закон, това правило към момента се отнася само за казината.

„Целта на законопроекта е да преустанови тази съвременна пандемия, тази проказа, която уврежда здравето, имуществото и живота на закостенелите играчи“, посочи лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Законът дава задължение в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чиито лиценз ще бъде прекратен да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.

Предстои следобед промените да бъдат разгледани на първо четене от депутатите в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, а след нейното решение, текстовете ще бъдат прехвърлени в Комисията по бюджет и финанси на второ четене. Едва след това ще бъде на лице възможността за второ гласуване и в пленарна зала.

От парламентарната група на БСП взеха решание да не подкрепят новите промени.

 

 

You may also like...