Клати ли се постът на Боил Банов? Рашидов с открита критика към Mинистерството и заявка за разговор с Борисов

MyCollages (47)Народният представител от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов ще поиска среща с премиера заради лошото според него управление на галериите и музеите от Министерството на културата. Това заяви ли1но председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание пред БНТ. Рашидов е един от факторите в управляващата партия и критиките от негова страна към министерството не са добър знак за министър Боил Банов.

На първо място Рашидов визира казуса с Червената къща:

Разбрах, че се дава под наем. Това е едно престъпление, вече мина всички граници. Червената къща е моя кауза. Няма по света къщата на Роден да се дава някой да прави дебати. . Аз влизам в играта. Духът на Андрей Николов трябва да се успокои. Това е неговият дом, тази къща трябва да стане къща-музей.

Вежди Рашидов заяви, че не вижда авторитет в Министерство на културата и съжали за това, че е предложил Боил Банов да го ръководи.

Сгреших и дължа извинение на премиера и на обществото за избора, който му дадох. Направих грешка и съжалявам за това. Душата ми не приема това, което се случва сега. Дълбоко вярвах в хората, но нещата се разминават.

На въпроса ще поиска ли оставката на Банов – той отговори, че единствено премиерът има право на това.

Според него културата много отдавна е в един малък колапс, тъй като за културна политика не достигат парите. Той коментира и ситуацията с артистите на свободна практика.

Свободните професии не са чиновниците, които работят в културните институции и всички структури, които са свързани с държавата. Свободните професии са двигателят на културата – онази машина, заради която има културни институции. Тези хора имат толкова нужда в момента, колкото всички останали поради една проста причина – който е роден да прави изкуство, за него това е съдба. Няма криза, която да ме спре да правя изкуство – няма такава криза. 

You may also like...