ЕРДОГАН И ТРЪМП ОБСЪДИХА СИТУАЦИЯТА В ЛИБИЯ И СИРИЯ

erdogan-trump-2

Турският президент Реджеп Ердоган и американският му колега Доналд Тръмп са обсъдили в телефонен разговор двустранните отношения, както и регионалните развития и на първо място ситуацията в Либия и Сирия, предаде БТА, цитирайки Анадолската агенция.

В изявление говорителят на Белия дом Хоган Гидли разкри, че Тръмп e предупредил турския си колега срещу всяка „външна намеса“ в Либия, след като турските депутати одобриха разполагането на войски, за да подкрепят подкрепеното от ООН правителство в Триполи.

Припомняме, че властта в Либия е под непрекъсната военна офанзива от април от силите на Халифа Хафтар, който е подкрепян от регионалните съперници на Турция – Саудитска Арабия, Египет и Обединените арабски емирства.

В телефонния разговор Ердоган е заявил, че Турция следи с безпокойство и съжаление нападенията срещу американските сили за сигурност в Ирак.

Той е изразил задоволство от приключването на протестите срещу посолството на САЩ там.

Двамата лидери са подчертали важността на дипломацията за решаване на регионалните проблеми и са се договорили за укрепване на сътрудничеството в двустранните отношения.

You may also like...