ЖУРНАЛИСТЪТ ЮРИЙ БОРИСОВ ОПРОВЕРГА „ЗАМРАЗЯВАНЕТО“ НА „СЕВЕРЕН ПОТОК-2“

iurii_borisov

„Ето как желанието ли, парите ли, любовта ли към нашия стратегически партньор САЩ се втурват в езиковото поле на журналистиката.“ е заключението на журналиста Юрий Борисов, който във Фейсбук профила си опровергава статия публикувана в Медияпул със заглавие „Строежът на „Северен поток – 2“ е замразен заради санкции на САЩ“. Според Борисов хората, които следят проблема знаят, че оттеглянето на една фирма не преустановява работата по газопровода. Те знаят също, че европейските лидери не са склонни повече да се огъват пред изнудванията на САЩ.

Ето какво написа той:

Езиковедски впечатления

Споделям свое научно наблюдение върху това, как едно силно желание на журналиста формира структурата на неговите изречения и влияе върху подбора на думите. Тази сутрин например чета голямо заглавие на Медиапул – „Строежът на „Северен поток – 2“ е замразен заради санкции на САЩ“ (1). По-надолу колегата обяснява как фирмата Allseas, която строи морската част на газопровода, спира работа заради санкциите, като иска разяснения.

Хората, които следят проблема знаят, че оттеглянето на Allseas не преустановява работата по газопровода. Те знаят също, че европейските лидери не са склонни повече да се огъват пред изнудванията на САЩ. Меркел например окачестви подписването от Тръмп на тези санкции „като ясно обявяване на война“ и е добавила, че „няма да търпи САЩ да продължават да подкопават проекта за газопровод, който се ползва с нейната подкрепа“, както ни информира в-к „Билд“. Европейската комисия пък се е заела да изчислява въздействието на тези санкции върху европейските фирми, като ясно е заявила, че „Европейските държави са срещу санкции, насочени срещу европейски компании, които работят законно“. От всичко става ясно, че европейските ръководители нямат никакво намерение да съдействат за спирането на „Северен поток – 2“

Да обаче Медиапул ни съобщава, че „Строежът е замразен“. На изданието толкова му се иска санкциите на САЩ да са всемогъщи, че вярното „една фирма спира работата“ изпада от съзнанието на журналиста, като на негово място се появява невярното „Строежът е замразен“. После обаче в съзнанието на колегата започват да се борят двете тези, вярната и лъжливата, за да се появи следната абсурдна комбинация от думи в съседна публикация: „В събота строежът на „Северен поток – 2“ беше замразен от една от компаниите, които работят по него“ (2). Комбинацията е абсурдна, защото не може една фирма да замрази проекта при положение, че не е единствената, която работи по него, както знаем всички.

Ето как желанието ли, парите ли, любовта ли към нашия стратегически партньор САЩ се втурват в езиковото поле на журналистиката.

(1) https://www.mediapool.bg/stroezhat-na-severen-potok-2-e-zam…

(2) „Газпром“ ще плати 2,9 млрд. долара на Украйна

fb-borisov

You may also like...