Фандъкова: Вече ще можем да използваме пълноценно съществуващите терени на детски градини за изграждане на разширения, както и да строим градини в терени с по-малка площ и неправилна форма

fandykova

„Една добра новина за строителството на нови детски градини в София – промените в Наредбата с изисквания за сградите за образование, които предложих, са факт.

Вече ще можем да използваме пълноценно съществуващите терени на детски градини за изграждане на разширения, както и да строим градини в терени с по-малка площ и неправилна форма. Това беше целта на искането ни за намаляване на отстоянията, което разработихме заедно с главния архитект арх. Здравков.
В град като София, където свободни големи терени вече почти няма, трябва да можем да използваме ефективно както по-големите дворове на градините, така и по-малките общински терени. Намалените разстояния ще се допускат с мотивирано решение на общинските съвети, за което вярвам, че в София ще има обща политическа воля.

На второ място, детски градини и ясли ще могат да се изграждат на първите етажи на съществуващи и новопроектирани сгради, които имат друго предназначение. При тях се гарантира както отделен вход за децата, така и всички изисквания за добра и сигурна среда за децата.

Регламентира се броя на детските площадки – по една самостоятелна за всяка група.

По мое настояване за по-голяма сигурност на децата се увеличава височината на оградите – досега те бяха максимум 1,6 м, а сега изискването е 1,6 м да е минималната височина на оградата.

С новите текстове се уеднаквяват и други изисквания, които досега не бяха в синхрон в различните наредби. Очакваме и промените на Министерство на здравеопазването.

В момента довършваме новата три годишна програма за строителство на нови детски градини и ясли в София. Със строителството ще разкрием над 180 нови групи, а благодарение на промените, ще можем да ги увеличим.
Целта ни е до 3 години да осигурим места за всички деца над 3 годишна възраст и да разширим чувствително местата в яслите.

Благодаря на министъра на регионалното развитие г-жа Аврамова, на зам.-министър Нанков и техните екипи за съдействието и общата работа за децата на София.“

Това стана ясно от пост в социалната мрежа Фейсбук на кметът на София Йорданка Фандъкова.

Comments

comments

You may also like...