Пловдивски университет разработва Националното меню на България

1-5

Пловдив стартира уникален проект за разработването на българско „Национално меню“ със селекция от традиционни ястия и напитки. Това стана ясно по време на срещата на кмета Здравко Димитров и вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с ректора на Университета по Хранителни Технологии (УХТ) проф. д-р Пламен Моллов, съобщиха от общинския пресцентър. Целта е българското меню да се превърне в разпознаваем бранд. Проект „Национално меню“ е съвместна инициатива на Министерството на туризма и УХТ.

„Работим изключително добре с професор Моллов и смятам, че като специализиран университет УХТ най-добре ще се справи с този проект“, заяви по време на срещата кметът Здравко Димитров.

„Голяма част от туристите, които посещават страната желаят да се запознаят с националните особености в храненето, както и да опитат регионалната българска кухня“, заяви професор Моллов. По думите му нараства интересът към специализираните ресторанти с национална кухня. Според него създаването на кулинарна карта като част от туристическата инфраструктура на България ще допринесе за повишаване на атрактивността и конкурентоспособността на българския туристически продукт.

По проекта са определени 9 туристически района с центрове Пловдив, София, Русе, Велико Търново, Казанлък, Благоевград, Смолян, Бургас и Варна. В проекта „Национално меню“ всеки един от тях ще бъде представен със своите типични храни и напитки, което ще подчертае уникалността на районите.

Световната практика показва, че включването на храни и напитки в различни културни събития е предпоставка за привличането на 35 % повече туристи. Това сочи проучване на УХТ.

По-рано вицепремиерът Марияна Николова представи идеите си за спасяване на туризма в Пловдив като заяви, че градът има огромен потенциал да продължи да развива туризма дори и в настоящата епидемична ситуация. По думите й в рамките на първите седем месеца в Пловдив са реализирани едва 65 000 нощувки като 49 000 от тях са на българи. Местата за настаняване в Община Пловдив са 269, а в Пловдив област 620.

Марияна Николова подкрепи и инициативата на Община Пловдив за отваряне на централната трибуна на Римския стадион. Заедно с кмета Здравко Димитров инспектираха експонираните разкопки под бившия Нармаг.

„Пловдив полага изключителни усилия да продължи да развива културния и историческия туризъм, както и да влезе в нишата на религиозния туризъм“, заяви градоначалникът. По думите му дори и в условията на пандемия Община Пловдив продължава да привлича туристи чрез своята богата културна програма, множеството фестивали и концерти на открити сцени.

Comments

comments

You may also like...