Румен Радев: Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и можем да го преодолеем само с единна воля и активна гражданска позиция

rumen-radev-rech2020

Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и можем да го преодолеем само с единна воля и активна гражданска позиция.

Това заяви президентът Румен Радев на представянето на Първата част от проекта за Национален стратегически документ днес в Резиденция „Бояна“. Стратегическият съвет към държавния глава /СТРАТЕС/ е посветил първият етап от проекта си на оценката за реалното състояние на страната.

„Българите масово отхвърлят пропагандата и имат правото да знаят истинското състояние на държавата и обществото и да търсят алтернатива на днешната безпътица“, заяви президентът. По думите му статистиката опровергава думите на премиера, че в последните 3 години България е била в челото на най-бързо развиващите се държави в Европа. „Министър-председателят така и не посмя да излезе от създадения от самия него илюзорен свят“, посочи Румен Радев.

„Пред нас е примерът на авторитарното управление от последното десетилетие и на подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността към вожда и партията-държава, на законността от задкулисните договорки. Тази порочна система въведе страната в днешната дълбока криза и върна историческия часовник на България към зората на прехода, когато се учехме да говорим свободно и да провеждаме честни избори“, заяви Румен Радев. По думите на държавния глава българите все по-често си задават въпроса: Какво да се направи оттук нататък, така че да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа, да гарантираме демократичното развитие на обществото и излизане демографската криза. Президентът отбеляза, че Стратегическият съвет залага на откритост, системност и последователност. Затова Националният стратегически документ ще се представи на три етапа:

– Анализ на състоянието на държавата

– Причини за незадоволителните резултати в общественото развитие

– Визия и необходими действия за успешното развитие на страната

„Стремежът е на всеки етап да бъдат обхванати максимално повече българи – и у нас, и в чужбина, на техните идеи, талант и дързост. Да има гражданска инициатива, контрол и отговорност“, посочи още президентът.

You may also like...