Нова извънредна епидемична обстановка със заповед на здравния министър!

ananievЧетири заповеди се готви да издаде министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по отношение на извънредната епидемична обстановка.  Те ще бъдат в сила от 00 ч. на 14.05.

Тези нови мерки, които са включени, са – разрешаваме трансплантациите и могат да ходят всички в парковете и градските градини.

Не е било обсъждано дали при 100 заразени за 24 ч. ще се върнат старите рестриктивни мерки. Но Ананиев смята, че при висока заболеваемост веднага трябва да се вземат по-строги мерки.

Събрали сме всички записи по тематична насоченост и сме направили четири, правата и ограниченията не се различават от това, което действа в момента. Наблюдаваме конкретната ситуация, възможни са и други промени – в разрешаване или ограничаване

На база на ежедневния анализ ние преценяваме къде е рискът. Не може оттук сега да кажа кое е следващото нещо, което ще разхлабим. Нещото, което преценихме, че може да позволим, е подготовката на нашите олимпийци за Олимпиадата догодина.

Футболното първенство може да започне, но категорично без фенове.

Министърът подчерта, че все още не се знаят всички възможни начини на разпространение на коронавируса. Затова не се разрешава стоеното на пейките, които не могат да бъдат почиствани след всяко сядане. За разлика от това обаче в заведенията спазват хигиенен режим и след всеки клиент се дезинфекцира. В тази връзка подчерта, че не трябва да има възглавници за сядане.

В научните среди не са на едно мнение на диагностицирането на заболяването. COVID-19 е заболяване, което се развава в целия свят. Това заболяване се предава от човек на човека. Огнищета са разпространени в цялата страна, освен в огнищата, които се зародиха в семейна среда, лечебните заведения, такива огнища има в редица домове и специализирани социални заведение. За това заболяване липсва специфично лечение

За работата:

Препоръчва се ротационен принцип за служителите и дистанционна работа.

Кирил Ананиев заяви, че мерките относно 14 дневната карантина за чужденци остават в сила и предстои с останалите Балкански страни да бъде обсъден единен механизъм за действие по отношение на наближаващите летни месеци, в които се очаква да има възможност за туризъм.

Предстоят разговори с нашите балкански колеги. Ако се въведе декларация за едните, ще бъде и за другите. Ако трябва да дойде някой с PCR тест и нашите ще ходят с PCR тест там.

Към този момент според здравния министър продължава да се работи по план за яслите и детските градини. Този план трябва да се обвърже със заповед, която ще бъде издадена след показателите на разработван алгоритъм. Решение по думите му все още няма, а в края заяви, че към този момент около 45% от родителите не биха завели децата си в детска градина или ясла.

 

You may also like...