Ковачки: „Липсата на вятър и слънце повиши цената на тока за бизнеса“.

MyCollages (20) Христо Ковачки отхвърли обвиненията на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, че спекулира с цената на тока за бизнеса. Това се случи по време на телевизионно интервю в ефира на БиТиВи. Ковачки заяви, че цената на енергията в неделя в България е била по-висока спрямо тази в Германия (цели 63 пъти), тъй като у нас е нямало вятър и слънце, което ускапява допълниелно цената.

В България нямаше вятър и слънце, заради това цената бе такава. Не трябва въз основата на един ден да се правят изводи изцяло за енергетиката.

Запитан дали има енергейна мафия в България и дали цените на тока за бизнеса са завишени, Ковачки отговори:

Името ми се използваше много в последно време и е редно да защитя моите позиции. Има два типа бизнес, единият работи без много да говори, другият е този, който много говори, но не работи ефективно.

С оглед на призива на Кирил Домусчиев прокуратурата да влезе в сектора на енергетиката и да разследва данните за мафиотска струкура, Ковачки заяви, че не се страхува от последствията. Бизнесменът е сигурен, че всичко свързано с неговия бизнес е прозрачно и той действа, според директивите и регулацията на КЕВР. Поради тази причина е убеден, че няма да напусне България и не се страхува от евентуален арест, както се случи с хазартния бос Васил Божков.

Не се страхувам да се намирам в България и да работя в родината си. Не смятам да напускам страната. Г-н Домусчиев поиска оставките на ръководството на БЕХ, „ТЕЦ Марица Изток 2“ и Енергийната борса. Странно е това, че бизнесът опитва да кадрува в енергетиката.

Христо Ковачки дори допълни, че ако постоянно се удоволетворяват исканията на работодателите, то националната сигурност на страната ще бъде застрашена.

Националната сигурност е застрашена ако исканията на бизнеса постоянно се удоволетворяват. Страната трябва да има безкраен резерв, за да може бизнеса да купува на постоянна ниска цена.

Друг интересен момент е как точно се икупува електроенергията от Христо Ковачки, която след това той препродава на по-завишени цени за бизнеса и има ли спекула на борсата, както твърди  Кирил Домусчиев.

КЕВР е структурирал цена, която за бита да бъде ниска, а за промишлеността е по-висока.

Не виждам как някой може да спекулира с борса, която се ръководи от единен софтуер валиден за цяла Европа. Упреците са некоректни, защото повечето от големите работодатели са собсвеници на когенерации и ВЕЦ-ове. Те са в конфликт на интереси. Работодателите нямат ограничения да купуват и продават ел- енергия, също като мен, но не го правят.

 

В заключение Христо Ковачки заяви, че ако държавата помогне на „ТЕЦ Марица Изток 2“ то това би бил правилен ход, защото според него в България не съществува енергетика без въпросното предприятие и АЕЦ-Козлодуй

You may also like...