Две от организациите в НСТС не са съгласни с икономическите мерки на правителството. Останалите със зелена светлина – гласуват ги в понеделник

MS_BRFВице-премиерът Марияна Николова съобщи резултатите от проведеното заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество. Работодателските и синдикални организации с изключение на КРИБ и АИКБ са одобрили предложенията на правителството, свързани с икономическите мерки в условията на извънредното положение.

Утре до обяд ще бъде изготвен окончателния текст на постановлението на МС, който ще бъде предложен от министъра на труда и социалната политика Деница Сачева да бъде гласуван за приемане от правителството в понеделник.

На свой ред министър-председателят Бойко Борисов заяви, че е възложено на щаба още веднъж да се прегледат всички медицински лица и такива, които са работили с коронавирус, да няма пропуснат човек, който да попадне в обхвата на допълнителното възнаграждение.

Паралелно с това е възложено на министър Николов да се създаде звено от доброволци. Организацията се очаква да бъде завършена в рамките на утрешния ден.

Правителството е провело и едночасов разговор с шефа на Международния валутен фонд. Целта е била за обновяване на информацията по мерките, които до този момент са предприели другите страни.

Светът се готви и има пари за около 3 месеца. Ако това продължи по-дълго няма да имаме отговор как ще бъдат разположени парите във времето. 

Имало е разговор за мобилизиране на курсантите, които в момента не са натоварени с учебни занятия, да подпомогнат КПП-тата.

Борисов обяви, че на първо място в това време е здравето на хората и стабилността на икономиката, която след кризата ще трябва да заработи отново на 100%.

Борисов намекна, че при по-дълъг период на световната пандемия, България може да изтегли нов заем, въпреки неговото желание това да не се случва.

По друга важна тема Борисов увери, че в България няма криза за спирт. Към този момент мощностите са наоварени на 100%, количествата ще бъдат достатъчни, дори имаме готовоност и за износ към други страни, ако имат такава необходимост.

Реорганизация в брифингът на националния оперативен щаб. Срещите с медиите ще бъдат провеждани всеки ден от 17:00 в Министерски съвет, заради по-голямата безопасност.

 

You may also like...