НЕНО ДИМОВ ВЕЧЕ Е С ОБВИНЕНИЕ. ЗАДЪРЖАН Е ЗА 72 ЧАСА

Престъплението е умишлено, но дали е виновен или не – ще каже съдът, поясниха от прокуратурата

86c4102de8c7546aac794ee341421526

Образувано е досъдебно производство за умишлена безстопанственост на длъжностни лица. Язовир „Студена“ е доведен до т.нар. мъртъв обем и не може да осигурява нуждите на населението. Това заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор Иван Гешев по повод задържането на бившия вече министър на околната среда и водите Нено Димов. Той подаде оставка малко по-рано през деня и в момента се намира в ареста на Национална следствена служба на бул.“ Г.М. Димитров“, задържан за 72 часа.  Димов е обвинен в умишлена безстопанственост.

Милева обясни, че министърът е този, който е утвърждавал графиците на язовира.

По думите й той е разрешавал ползването на водите на язовира за промишлени нужди на определени дружества – „Стомана Перник“ и „Топлофикация – Перник“ и така е нарушил служебните си задължения.

Тя поясни, че министърът не е положил достатъчно грижи за обемите на водата на язовир „Студена“. Това е довело до изразходване на милиони литри вода, което от своя страна е довело до криза с питейната вода на Перник.

Предмет на разследване е управлението на водния ресурс на язовир „Студена“ от длъжностните лица, заяви наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев. 51 % от ВиК дружеството се държат от Министерство на околната среда и водите.

Кънев разказа, че са събрани доказателства в 48 тома. Според обвинението има умишлено деяние за безстопанственост и се предвижда от 2 до 8 години лишаване от свобода по чл.219 от НК.

Престъплението е умишлено, но дали е виновен или не – ще каже съдът, поясниха от прокуратурата.

Има няколко претърсвания в домовете на бившия кмет, на бившия областен управител, в дома на министър Димов. Събраните доказателства все още не са категорични. Привлечен в качеството на обвиняем е Нено Димов в умишлена безстопанственост.

От прокуратурата разказаха още, че бившия министър е бил системно уведомяван от ВиК оператора, но той е продължавал да подава същите обеми вода в графиците, не е изпълнил задълженията му по закон. Щетата, която е нанесена, е на стойност 11 867 389 лв.

Според наблюдаващия прокурор, ако Димов бе изпълнил конкретните си задължения, то в язовира щеше да има над 7 млн. куб. метра вода и те щяха да са напълно достатъчни за питейните нужди на Перник и нямаше да има воден режим.

Ангел Кънев, наблюдаващ прокурор:

Когато това деяние се осъществява в продължителен период от време – над 20 месеца, категорично става въпрос за умишлена безстопанственост. Говорим за изключителен дълъг период от време, което е довело до значителни щети. Именно за това е безстопанственост, защото министърът не е правил нищо в дълъг период от време, въпреки че неколкократно е бил уведомяван за щетите

Стана ясно още, че Нено Димов е задържан за 72 часа. Мотивите на прокуратурата са, че доказателствата дават основание да се смята, че може да бъдат укрити или унищожени писмени или магнитни доказателства и да повлияе на разследването“, каза той.

Наблюдаващият прокурор Кънев сподели, че предмет на обвинението са разрешителните за промишлено водоползване, които са в разрез със Закона за водите. Той е смята, че Димов не е бил арестуван показно. Бил е е задържан вчера след 17 часа.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че ако се съберат още доказателства – ще има и други обвиняеми.

You may also like...