САЩ СА ПРОТИВ „БАЛКАНСКИ ПОТОК“

kolazh-turski-potok

Съединените щати са против втората линия на газопровода „Турски поток“, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия.

Премирът Бойко Борисов нарича тази втора линия „Балкански поток“. Преди да замине за Истанбул за откриването на „Турски поток“, пред гости от САЩ той заяви:

Много от вас са се питали те защо не ни спират строежа на „Балкански поток“, както ние го наричаме, защото първо – той не е продължение на „Турски поток“. Нашите съседи са Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония, Румъния – така ни е отредил Господ. България изгражда своя собствена газопреносна система с най-мощните американски компресори

Според Бойко Борисов предишната администрация в САЩ е искала България да бъде само клиент, а не газоразпределител.

В интервю за БНР заместник – държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл казва, че енергийната сигурност е много важна за Европа и САЩ разбират, че когато съюзниците й имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници.

Дейвид Хейл:

Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, за да разделя Европа. „Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия. Ние смятаме, че те дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността

От интервюто на Хейл пред БНР става ясно още, че САЩ ще продължат подкрепата си за модернизацията на българските въоръжени сили, за изграждане на защитена от манипулации 5G комуникационна мрежа и за укрепване на върховенството на закона в страната ни.

Във Вашингтон били оптимисти за развитието на България и продължават да работят с нас за укрепване на демокрацията, на върховенството на закона и за противодействието на корупцията.

Хейл припомни, че страните ни са се договорили за диалог относно реформа в конституцията и отчетност на съдебната власт.

Америка приветства България за водещата роля по редица регионални проблеми.

Според американския дипломат, силата на България зависи от силата на нейната демокрация.

You may also like...