ОРЕШАРСКИ: Разбихме политическата система и виждаме колко трудно тя се конструира отново

Политическата система не е в най-доброто си състояние от 2009 г. насам и трябва всички с общи усилия да участваме в нейното подобряване, защото участваме в нея с вота си. Всички носим отговорност за това, заявих в интервю за БНТ и Георги Любенов. Грешката е в това, че разбихме двуполюсния модел. Разбихме политическата система и виждаме колко трудно тя се конструира отново. Няма напредък без стабилизация на политическата система. Самият аз никога не съм се считал за голям политик. Винаги съм гледал технократски, на която и да е позиция. Важно е за мен да свършиш работата, която ти е възложена. Всички тези позиции са мандатни.Удовлетворен съм, че в рамките на възможностите си, съм си свършил работата. За мен е важно, на каквато и да си позиция, да си свършиш работата, която е възложена. До някаква степен всички политически решения, не само у нас, на гражданите им приличат на взети задкулисно. Затова са призивите за граждански контрол и прозрачност. Не мога да открия грешно решение и до днес, което съм взел. Всички решения на Министерски съвет са на сайта. Въпросът ‪#‎Кой‬ е една метафора, никога не съм го разбирал в неговата същност, какво точно се имаше предвид. Преди 3 години този въпрос съм го изяснявал нееднократно. Беше политическо решение. А какви да бъдат назначенията на един премиер-експерт? Да събере състуденти, приятели от квартала? Двете партии, които подкрепят кабинета, е нормално да номинират свои представители. Такъв представител беше и Делян Пеевски. Той беше депутат, влиятелен при това, от едната партия. Задкулисието също е термин, който подлежи на идентификация. В която и да е страна на света, винаги ще има обвинение в задкулисие. В моя кабинет доста неща бяха по-прозрачни, отколкото в други кабинети на прехода. В тази връзка ще отбележа, че винаги има бизнеси, които са по-приближени до властта, и такива, които не са.

Либералната демокрация винаги води до такива странични ефекти за разлика от регулирания капитализъм, където те отиват встрани. Напредналите демокрации се борят с това, а ние не го правим в голяма степен.

Никога не съм имал политическо изкушение. Винаги с интерес и с готовност съм се отзовавал, когато трябва да свърша някаква работа. Но никога не съм кандидатствал за тази работа. Питат ме дали Лютви Местан е съборил моето правителство, този въпрос трябва да бъде адресиран към бившия лидер на ДПС. Но от мен се искаха неща, които бяха невъзможни.Имаше проблеми в парламента с мнозинството от 120 депутати. Аз имах неясна парламентарна подкрепа или по-точно казано, имах много слабо мнозинство. От там дойдоха политическите проблеми.

Относно гражданските арести на мигранти- самата поява на тези сдружение са „коректив на властите“.

С тревога наблюдавам какво става по нашите граници. Не ми се иска да използвам този израз, но точният израз е – разграден двор… Самият факт, че ежедневно виждаме мигранти нелегално през границата, показва, че наистина гражданските отряди са спонтанна реакция.. Аз не подкрепям всеки да се прави на граничар, но бих подкрепил едно добро сътрудничество между местното население на тези отряди и гранични войски. Няма нищо лошо населението да подпомага гранични войски в изпълнението на техните функции, но до тук. Не бива да отиваме в другата крайност.

Коментар на Пламен Орешарски във Фейсбук

You may also like...