БЪЛГАРИЯ Е НА 113-ТО МЯСТО ПО СВОБОДА НА СЛОВОТО

България слезе с още 7 позиции и зае 113-о място от 180 изследвани държави в класацията за свобода на словото и медиите на международната организация „Репортери без граници“.

През 2004 г. България е била на 34-о място в класацията по свобода на информацията, като оттогава насам слиза все по-надолу.

В настоящото изследване САЩ са на 41-о място, а Русия – на 148-о. Последни в класацията са Китай, Сирия, Туркменистан, Северна Корея и Еритрея.

Финландия е страната, където има най-голяма свобода на словото, а останалите държави в десетката са Холандия, Норвегия, Дания, Нова Зеландия, Коста Рика, Швейцария, Швеция, Ирландия и Ямайка.

Организацията ежегодно обявява резултатите си на 20-и април – Международния ден на свободния печат.

Ето какво се казва в изследването:

Медийната собственост от конгломерати с широк кръг на бизнес интереси отдавна представява опасност пред журналистическата независимост, но тази заплаха нараства и поставя в риск европейския модел. Такъв е случаят във Франция (45-о място), където повечето от частните национални медии са притежавани от шепа бизнесмени с интереси в икономически области, които не са свързани с медиите. В България (113-о място, със 7 позиции надолу), която е страната от ЕС с най-нисък рейтинг, политици и групи по интерес контролират повечето медии. В Македония (118-о място), държавата използва селективно рекламиране, за да контролира медиите

Изследването, което се прави чрез попълване на онлайн анкета с 87 въпроси показва, че като регион Западна Европа има най-свободните медии, следвана от Африка (без региона Северна Африка), която за първи път преминава по този показател региона на Северна и Южна Америка.

Страните, при които има най-голямо подобрение на индекса включват Тунис (96-о място, с 30 позиции напред), благодарение на спада на насилието и съдебното преследване над журналисти и Украйна (107-о място, с 22 позиции напред), където военният конфликт в източната част на страната беше потушен.

Сред тези с най-голямо влошаване на свободата на словото са Полша (47-о място, с 29 позиции надолу), където ултраконсервативното правителство пое контрола над обществените медии и Таджикистан (150-о място, 34 позиции надолу), поради засилване на авторитарния режим.

You may also like...