Красимир Вълчев: Учебната година няма да се удължава

krasimir vylchev

Учебната година няма да се удължава. Тя ще приключи неприсъствено. Държавните изпити за XII клас ще се проведат на 1 и 3 юни, а допълнителните на 2 и 4 юни. Национално външно оценяване за учениците от 7 клас ще се проведе на 15 и 17 юли. НВО след 4-ти и 10-ти клас няма да се провежда.

Това съобщи на брифинг министърът на образованието и науката Красимир Вълчев днес.

„В задължителният Държавен зрелостен изпит по БЕЛ няма да се включват въпроси, свързани с лириката на Вапцаров, както и с „Железния светилник“ на Талев и „Тютюн“ на Димов. Принципът, на който сме стъпили е – да спрем на 20-тата седмица при нормално тематично разпределение“, обясни министър Вълчев.

Ще отпадне материал и от изпитите по БЕЛ и математика след 7-ми клас. По БЕЛ няма да се включват въпроси най-общо свързани със сложно съставно и сложно смесено изречение, както и „Бай Ганьо пътува“ на Алеко Константинов, „Неразделни“ на Пенчо Славейков, „Заточеници“ на Пейо Яворов, „По жътва“ на Елин Пелин и „По жицата“ на Йордан Йовков. По математика няма да се включват задачи, свързани с неравенства.

„Всички деца, които са в четвърта група ще си получат удостоверения за завършена градина, за да бъдат записани в първи клас. Да, те няма да са така подготвени като децата от предните години.Лятната ваканция няма да бъде отменена“, поясни Вълчев.

Провеждането на балове не се препоръчва на този етап обаче, каза той.

Преди изпитите на учениците ще се правят PCR тестове, заяви още министърът на образованието Красимир Вълчев.

 

You may also like...