След кризата ще дойдат въпросите

MyCollages (27)

И. Михайлов

Повече от ясно е, че ситуацията в световен мащаб се усложни изключително много. Във всички аспекти, които засягат нашето ежедневие. Към този момент борбата е фокусирана върху ограничаването на заразата от коронавирус. Все повече се говори, че дори светът е скован от пандемията. Ще разгледаме някои от аспектите, които към този момент излизат на първа линия, но не трябва да забравяме за може би най-важния – последствията.

На първо място, от здравна гледна точка всяка страна избира по какъв метод ще опита да ограничи заразата. Няма единна отвърдена методика, която е възприета от всички власти по света.  Някои първо затвориха границите си, други обявиха карантина, трети направиха всичко, което виждаме като изпозлвани мерки, но може би твърде късно. Ясно е, че ако информациите, които идват от Китай за позитивно овладяване на заразата са на 100% достоверни, би означавало, че практиките от там незабавно трябва да бъдат взаимствани в останалите части на света. Поне, докато се очаква да бъде открито лекарство или ваксина, която да проработи.

И тъй като за тези неща трябва да говорят само и единствено вирусолозите, ще се ограничим с тези думи, за това, което се случва в момента. Но можем да хвърлим поглед напред. Някъде там в бъдещето, след като успеем да се преборим и с това изпитание ще стои въпросът: „Ами сега?“.

Към този момент хората не възприемат с пълно доверие тезите за това, кой е първоизточникът на заразата.  Има няколко теории, които съвсем обективно към момента не стоят на дневен ред. Но, някъде там в бъдещето ще излезе въпросът: „Какво бе това?“. Повечето данни сочат, че новият щам на вируса е естествено мутирал. Други са на мнение, че молекулите му са подредени твърде перфектно, за да бъдат оформени от майката природа.

В случай, че второто набере скорост, логично ще излезе въпросът: „Кой беше?“. И тук е тънкият момент, в който ще дойдат истинските последствия. Някои ще се запитат, защо напоследък всичко негативно започва от Китай? Разбира се, единият отговор е: „Вижте клипчето, което се върти в интернет пространството, на което се вижда кошмарната липса на хигиена на пазара за месо в Ухан!“. Други вероятно ще наблегнат на това, че Китай се превърна в икономически и военен гигант, който е на път да наложи световна хегемония. Следователно някои иска да компрометира и дестабилизира здравната система, човешкия ресурс и разбира се икономиката на страната. И ако заиграванията в тази посока станат неконтролируеми, какво можем да очакваме? Дали големите играчи в геополитиката ще сдържат нервите си и няма да повдигат обвинения? Дали ни чакат нови санкции този път насочени към Китай? Дали това може да означава, че сравнително наскоро създадения икономически съюз „Евразия“ ще се сдобие с още един член под удара на санкциите? Ще има ли ново преразпределение на пазарите и потока на стоките?

Това са въпроси, които ще търпят развитие. Към този момент едно е ясно. Ако вирусът е дело на естествена мутация, то учените и човечеството в бъдеще ще се изправят и пред нови изпитания от подобен тип. Ако той е дело на лабораторна разработка, то значи някои граници са вече сериозно преминати, защото характерът от заразата се превърна в глобален, а не остана локален.

Възможен ли е военен конфликт, ако бъдат разменени взаимни обвинения? Тенденцията е войните да търпят развитие, както всичко останало в нашия свят. С други думи, войната е изкуство, в наши дни тя се води на няколко фронта. Напрактика икономическата война се подава под маската на конкуренцията. Погледнете само спекулата на борсовите пазари през последните 30 години, откакто падна Желязната завеса…

Отдавна познатите биологични оръжия, използвани по време на война не са на мода. Любителите на конспирации ще кажат, че бойните газове отстъпиха своето място на генномодифицираните вируси. Това е перфектното биологично оръжие, което в малко от случайте може да бъде разкрито и доказано като такова. А и разделението винаги ще го има, светът отново се е обособил на лагери. Едните ще го потвърдят, другите ще го отрекат – дума срещу дума.

Изглежда, че всичко ще се промени. Не случайно световните кризи раждат големи възходи, но и огромни падения. Кой къде ще се озове? Ще има ли преразпределение на лагерите? На влиянието? На ресурсите? На пазарите? На производството? Въпроси без отговори на този етап, но без значение от конспирацията… под един или друг вид, те ще бъдат поставени на масата.

You may also like...