Правителството одобри отпускането на 2 милиона лева за закупуване на лекарство срещу коронавируса

coronavirus

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. в размер на 2 100 000 лева. Средствата са предназначени за закупуване на лекарствения продукт Veklury (ремдесивир) за лечение на COVID-19.

Предвид извънредната епидемична обстановка от COVID-19 и, с оглед превенция и защита на здравето на пациентите, се налага своевременното осигуряване на лекарствения продукт Veklury (ремдесивир).

Предстои подписване на рамков договор между Европейската комисия и Gilead Sciences за закупуването на общо 3 000 000 флакона.

След сключване на рамковия договор България ще заяви необходимите количества от лекарствения продукт за първа доставка през месец октомври.

Лекарственията продукт е ефективен за лечение на пациенти с с COVID-19, заяви на брифинг здравният министър и уточни, че цената за флакон е 345 евро без ДДС. След получаването на количествата, те ще бъдат разпределени според заявените от регионалните здравни инспекции потребности. Всички пациенти, за чието лечение е необходим медикаментът Ремдесивир, са обезпечени, подчерта министър Ангелов. До момента страната ни е получила 2837 флакона Velkury (ремдесивир) под формата на дарения, които са предоставени на 28-те регионални здравни инспекции за нуждите на лечебните заведения. Към 12 октомври са използвани 978 флакона, наличността, с която България разполага, е 1779 флакона.

Последната справка показва, че седмичното потребление на лекарствения продукт у нас е 476 флакона, като в 13 административни области медикаментът не е използван. Здравният министър информира, че е наличен Ремдесивир за три седмици. В случай, че се стигне до изчерпване на количествата в някоя от областите, лекарственият продукт ще бъде осигурен  от друг регион на страната.

По време на брифинга министърът отново подчерта, че не е необходимо да бъдат въвеждани допълнителни противоепидемични мерки, както и че няма да бъдат поставяни КПП-та. Единственото, което здравните власти предприемат, е засилване на контрола по спазване на вече въведените мерки. Министър Ангелов информира за проверени на 13 октомври от РЗИ-София град големи търговски обекти на територията на столицата, в резултат на което са съставени 31 акта за административни нарушения, от тях 15 на персонал, 16 – на граждани. Отправени са 3 покани за съставянето на актове към фирмите, стопанисващи обектите.

You may also like...