Личните лекари ще получат право да издават направления за PCR тестове

koronavirus

Общопрактикуващите лекари ще имат право по строги критерии, изготвени от Българския лекарски съюз, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, да издават направления за изследване с PCR на граждани от пациентските си листи – при съмнение за COVID-19. Това ще стане след предстоящо сключване на анекс към Националния рамков договор.

До подписването на анекса в извънболничната помощ направления за PCR изследване ще продължат да издават специалистите по инфекциозни болести, пулмология, педиатрия и УНГ болести. Новото е, че те ще имат право да издават по-голям брой направления от сегашния. Правото си да назначават изследване ще запазят и след промените в националния рамков договор.

Успоредно с това организацията на общопрактикуващите лекари ще подготви алгоритъм за път на пациента при личния лекар през есенно-зимния сезон. Документът ще бъде утвърден и разпространен до всички заинтересовани страни след съгласуването му с Министерството на здравеопазването.

Това беше решено на проведена среща между министъра на здравеопазването, представители на Българския лекарски съюз, НЗОК, РЗИ-София град, столични лечебни заведения и членове на Националния оперативен щаб.

В рамките на срещата бяха дискутирани още обезпечеността с болнични легла за пациенти с COVID-19, текущите данни за разпространение на коронавирусната инфекция в страната, както и действащите противоепидемични мерки. „На този етап не се налага втвърдяване на мерките, продължаваме да следим всички показатели на ежедневна, ежеседмична и 14-дневна база. Към момента нямаме притеснения относно разпространението на COVID-19 и готовността на здравната система“, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

You may also like...