Корнелия Нинова: Нашето общество има реални възможности за развитие на технологичния сектор

kornaliq ninova
„Управлението на Борисов постави България трайно на дъното на повечето европейски класации – най-бедна страна, най-бързо топяща се нация, растяща функционална неграмотност на децата, масова емиграция, корупция. Дори едно от изброените е достатъчно условие за подаване на оставка. В особено тежък проблем за бъдещето се откроява една причина, която ни отдалечава от възможностите за бърз растеж и просперитет. Крещящата корупция, неефективност на правораздаването и общата несигурност кара инвеститорите да заобикалят България. Показателно е решението на Microsoft да инвестира в Гърция 1 млрд. и да разкрие 100 000 работни места там. Очевидно е, че решението не е заради евтината работна ръка там. Президентът на компанията Смит казва, че го правят, „защото имат доверие в гръцката икономика и правителството”. Никога няма да чуем такова признание към правителството на Борисов.
Единствено оставката може да отпуши промените в България. Оставането му на власт блокира развитието ни като модерна високотехнологична държава. Нашето общество има реални възможности в този сектор. Имаме кадри, водещи световни специалисти по компютърни технологии. Израсна ново дигитално поколение българи, което напуска страната. Сега много от тях ще отидат да работят в южната ни съседка, което е загуба за българска икономика и общество.
Необходима е целенасочена държавна политика, за да останат тук и да работят за модернизацията на страната. Няколко конкретни мерки са първите стъпки това да се случи:
– създаване на национална гимназия за дигитални науки;
– в държавната банка за развитие да се отдели специален сегмент за финансиране на иновативни и start-up компании;
– да се инвестира в институтите на БАН за развитие на иновации и високи технологии и редица други.
За да се случи всичко това е необходима промяна на политиката, която да се подчинява на ясни правила и добър бизнес климат.“
Такъв коментар направи лидерът на ПП БСП Корнелия Нинова чрез публикация в профила си във Фейсбук.

You may also like...