Марияна Николова посети предприятие за ръчно тъкани килими в Костандово

120832834_377559136608111_2929715539309447818_n

Министърът на туризма Марияна Николова посети днес семейно предприятие за ръчно тъкани килими в Костандово, община Ракитово.
„Бях силно впечатлена от майсторството на тъкачките и уникалните ръчно тъкани килими – произведения, достойни за културното наследство на Европа.“ Това заяви по време на срещата си министър Николова.
Тя пое ангажимент този труден занаят да бъде популяризиран и през Министерството на туризма, така че да стане част от програмите за културно-историческите турове в страната.
„Сред редовните клиенти на българската фирма освен британската кралска фамилия са и много от най-емблематичните музеи в света и кралски фамилии в Европа. Над 200 замъка в Англия са обзаведени с килими от Костандово, а преди няколко дни цехът е изпратил две пътеки, изтъкани по поръчка на музея „Джордж Вашингтон“ в САЩ. Стаята на кайзера в прочутия виенски музей “Албертина” също притежава вълнен килим от Костандово, вече е готов и уникалният килим, произведен за двореца ”Версай”. Емблематичната Банк ъф Ингланд също е собственик на уникален килим, произведен по тяхна заявка.“, довави още пред журналисти в края на посещението си министър Марияна Николова.

You may also like...