Изложбата „Звук и цвят’2020“ представя изящното изкуство на 12 популярни художници в Бургас

ef807b2277e40728646236867a1755f5

Изложбата от XXI пленер на Българското национално „Дарик“ радио отново събра художници от страната и чужбина. Дванадесет популярни творци с различни концептуални и естетически виждания, специфични със своите стилови търсения, светоусещане и визуални решения в цвят и форма, подредиха картини в Бургас. Експозицията бе официално открита в уютната градина на галерия „Георги Баев“. Това съобщиха от общинскяи пресцентър.

 

„Това е традиция, която започна в края на 20 век и първият наш пленер, който се случва в пандемична обстановка. Освен личния подпис на своите автори, картините носят и подписа на годината. 2020-а ще бъде особено ценена от всички колекционери“, каза по време на откриването Радовест Радев, собственик и изпълнителен директор на „Дарик“ радио.

 

„Прекрасно е да има такива поводи, когато можем да видим как колеги са творили свободно и са се вдъхновявали. Поздравявам организаторите и всички, които имат отношение към изкуството. В тази различна година университетите и училищата също се справиха достойно с различната ситуация. Нека си пожелаем да сме здрави“, заяви в приветственото си слово проф. Георги Янков, ректор на Национална художествена академия  и първи ръководител на филиала на НХА – Бургас.

 

През последните четири години Пленерът „Звук и цвят“ се реализира с подкрепата на Община Бургас.

 

„Благодаря за тази прекрасна инициатива, за трибуната и възможността, която тя дава на млади и световно утвърдени автори. Ние искаме Бургас да продължава да се утвърждава като град на изкуство, творчеството и култура“, каза кметът Димитър Николов по време на официалното откриване.

 

Валери Чакалов, Васил Колев, Велислава Гечева, Веселин Дамянов-Вес, Георги Йорданов, Елена Георгиева, Емануела Ковач, Марта Райхел, Румен Атанасов, Румен Читов, Севда Потурлян и Стефан Божков са участниците от 21-то издание на пленера.

 

Колекцията от пленерите на радиото наброява над 600 картини, което я прави една от най-богатите частни сбирки на съвременно българско изобразително изкуство – хроника на новата истоия на страната ни.

Тази година „Звук и Цвят“ се посвещава на изключителния художник, преподавател и приятел на Дарик радио – Андрей Даниел, който е дал от себе си с творчеството и присъствието си по време на пленерите на медията.

Comments

comments

You may also like...