Валери Симеонов: Николай Хайтов направи това, което сториха нашите възрожденци век по-рано – заби здраво жалоните на родолюбието

FB_IMG_1600193530456

НФСБ почете в София, Асеновград, в родното място на писателя – село Яврово и в още градове на България 101 години от рождението на великия български писател и родоначалник на съвременния български национализъм

 

„България не може да остане да съществува, ако не си възстанови в някаква степен своята разрушена държава. Омаломощена, тя не може да стане гарант за прилагането на законите. А не се ли прилагат законите в една страна, съществува ли хаос – нищо не може да стане, освен нацията да изчезне“. Николай Хайтов.

„Сякаш Николай Хайтов казва всичко това днес – така звучат думите му за рисковете пред държавността и за това колко е важна законността в една държава“, заяви зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов по време на преклонението пред големия писател и родоначалник на съвременния български национализъм акад. Николай Хайтов по повод 101 години от неговото рождение.

От 2004 г. НФСБ отдава своята почит пред паметника на Хайтов в Борисовата градина в София, издигнат от телевизия СКАТ и Валери Симеонов, чийто автори са синовете на писателя – скулпторът Александър Хайтов и архитектът Здравец Хайтов. Днес отново се събраха членове и симпатизанти на патриотичната партия, граждани, тук бе и дъщерята на писателя – Елена Хайтова.

Това е нашата битка срещу забравата и късата памет, нашата малка армия, която се бори да остане в българската народна памет светлият образ на Николай Хайтов, подчерта Валери Симеонов.

Той бе категоричен, че българинът Хайтов е направил в края на 20 век това, което са направили нашите възрожденци век по-рано: „Постави, заби здраво знамето на патриотизма, жалоните на родолюбието и възраждането на българската ценностна система“.

„Хайтов не само възроди българската душевност, любовта към Родината, към Родопа планина с „Козият рог“, „Шумки от габър“, с публицистиката си. Той извади за прочит отново имената на забравени български възрожденци, будители, хайдути. Като Капитан Петко войвода, който беше забравен, докато не се появи сценарият на Хайтов за едноименния филм“, каза още лидерът на НФСБ.

Днес отново прозвуча и тревогата, която Николай Хайтов би за образованието и родолюбието. Чуха се думите му:

„Нови български учебници до 4 клас. За Левски – 12 реда. За Раковски няма нито ред. За Бенковски – нито ред. И единственият въпрос, който следва след урока за Левски е: Ученици, опишете цвета на очите на вашата майка, на вашите братчета?! Нито дума за това какво и кой е Левски“

В Асеновград зам.-председателят на НФСБ и народен представител от Пловдив-област Борис Ячев, общински съветници и членове на местните структури в региона поднесоха венци и цветя пред паметника на Николай Хайтов в Асеновград. Ден по-рано – Борис Ячев отдаде почит пред барелефа на големия български писател и родолюбец, монтиран на чешмата в родното му село Яврово.

В Бургас активисти на НФСБ и служители на СКАТ и сайта „Десант“ почетоха 101-годишнината от рождението на патрона на патриотичната партия Николай Хайтов. Те поднесоха цветя пред барелефа с нюзрума на телевизията.

В Смолян областният координатор Владимир Гърбелов, членове и симпатизанти от НФСБ в Смолян също отбелязаха 101-вата годишнина от рождението на акад. Николай Хайтов.

You may also like...