„Българският орел“ и експонатите от могилата на Кан Аспарух идват в България

v

 

„Българският орел“ и ценните експонати, открити на могилата на Кан Аспарух на територията на днешния украински град Запорожие, ще бъдат показани за първи път в България, съобщи Валери Симеонов след завръщането си от Украйна.
Зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ, заедно с парламентарна делегация, бе там по покана на Асоциацията на българите в Украйна. Участието на народните представители на НФСБ в IX-я Събор на сънародниците ни е част от активната работа на НФСБ за подпомагане на нашата най-голяма диаспора в Украйна.
У нас ще бъдат показани изключително ценните експонати от погребението на Кан Аспарух, открити във Вознесенската могила. „Българският орел“ е изработен от сребро и се определя като символът на канската власт на прабългарите. Части от воинското снаряжение и още ценни предмети, положени при погребението на основателя на българската държава ще бъдат представени в експозицията.
В Запорожие, на метри от Областната управа ще бъде вдигнат паметник на Кан Аспарух, стана ясно при посещението на народните представител от НФСБ при българската общност в Украйна. Сега там има паметна плоча.
Областният център, в който живее най-голямата българска общност, е силен икономически и индустриален център – живеят близо милион жители и работят едни от големите предприятия в областта на металургията, тежката индустрия, производството.
Валери Симеонов и почетният консул на България в Украйна Сергей Желев положиха послание към бъдните поколения при откриването на нов завод за производство на олио в Запорожие. 1000 литра на ден и износ в 35 държави е капацитетът на завода, посочи почетният консул, който е председател на Надзорния съвет.
Българи в народни носии посрещнаха с хляб и сол Валери Симеонов, колегата му народен представител Йордан Апостолов и Сергей Желев пред Почетното консулство на България, което се намира на историческия остров Хортица.
По време на срещите в Украйна народните представители поставиха проблемите около изучаването на български език в Запорожието и увеличаване броя на училищата с преподаване на български език, както и обучението на студенти от български произход от Украйна в университети у нас.

You may also like...