Деница Сачева: Няма да определям eднолично размера на линията на бедност

250px-Denitsa_Sacheva

Социалният министър Деница Сачева направи уточнението, че няма да определя еднолично размера на линията на бедност, а това ще става след обществено обсъждане и след консултации с Националния съвет за тристранно сътрудничество. Тя все пак посочи, че линията на бедност ще бъде коригирана само при спад на брутния вътрешен продукт и само при особени обстоятелства, в каквито е страната ни в условията на COVID-кризата, като тази промяна в методиката за определяне на линията на бедност ще бъде одобрявана от правителството. Това стана ясно на блифинг след заседание на Национален съвет за тристранно сътрудничество, предаде НОВИНИ.БГ

Държавата предлага за догодина прагът на бедност да е 369 лева, ръстът е с шест лева спрямо тази година. По данни на Евростат през 2019-та с доходи под прага са били над 1,3 млн. души от българите или 18,6 на сто от населението.

С размера на линията на бедност е обвързана финансовата подкрепа за хората с увреждания, за най-уязвимите групи, които имат нужда от социална подкрепа също ще бъдат осигурени допълнителни средства от системите за социално подпомагане. В числово изражение мога да ви информирам предварително, че увеличаването на линията на бедност на 369 лева ще има отражение от 21,5 милиона лева за добавките за хората с увреждания, коментира социалният министър Деница Сачева.

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава днес, за да обсъди промяна в начина за определяне линията на бедност и размера ѝ за следващата година. Бизнесът, синдикатите и държавата обсъдиха и внесените от „Обединени патриоти“ промени в Кодекса за социалното осигуряване, които целят затягане на контрола при издаването на ТЕЛК-решенията.

От ОП предлагат при наличие на данни за неправилно издадено ТЕЛК решение медицинските комисии към териториалните поделения на Националния осигурителен институт да могат да изискват на въпросното лице да се извършват допълнителни изследвания и консултации в лечебни заведения, с които институтът има сключени договори.

А ТЕЛК-решението да се преразглежда въз основа на тези резултати.

По отношение на мярката 60/20 социалният министър коментира, че тя има нужда от допълнително усъвършенстване, като чрез нея са били подпомогнати над 8000 работодатели и над 172 хиляди служители са запазили работните си места благодарение на нея.

Ако тази мярка не действаше, безработицата щеше да е от порядъка на 14 процента, а днес тя продължава да намалява, подчерта министър Сачева.

,,Линията на бедност се използва само за финансовите добавки на хората с увреждания и два пъти годишно за пенсионерите, когато се определяше съответно добавката за Великден и за Коледа. За коледните и великденските добавки как ще се продължи, предстои да се обсъди. Има вероятност да продължат тези добавки, но може да се предложат и други активни политики с тези средства по отношение на индексация на част от пенсиите, но това е решение, което предстои да бъде взето“, посочи в заключение Деница Сачева.

You may also like...